Pelerinajul de la Iaşi, mană cerească pentru afacerişti
Turiştii care vin la pelerinaj urcă gradul de ocupare al hotelurilor şi pensiunilor până la peste 70% în timpul săptămânii, deşi nu petrec mai mult de doua-trei zile sau maximum o săptămână în Iaşi.
12 Octombrie 2010, 15:54
Hoteluri sunt pline la Iaşi şi cu doua zile inainte de hram nu mai sunt locuri decât în zona periferică a oraşului.
Patronatul din turism spune că o cifră de afaceri va fi facută publică după terminarea pelerinajului, atunci când se va şti de ce profit se poate vorbi.
Dezvoltarea economică, apariţia de noi oportunităţi de afaceri, precum şi creşterea numărului de evenimente găzduite de Iaşi a condus la o dezvoltare fără precedent a turismului în capitala Moldovei.
Deşi nu petrec mai mult de doua-trei zile sau maximum o săptămână în Iaşi, turiştii care vin aici urcă gradul de ocupare până la peste 70% în timpul săptămânii. Este vorba, în primul rand, de oameni de afaceri sau de participanţii la diverse târguri, expoziţii sau simpozioane.
Luna octombrie devine cea mai aglomerată a anului, Iaşiul fiind vizitat de peste un milion de pelerini. Toate locurile de cazare sunt ocupate în aceste zile, credincioşii veniţi în Iaşi fiind nevoiti să facă rezervări cu multe săptămâni înainte.
Comercianţii şi producătorii de haine şi căciuli din piele şi blană spun că ieşenii nu vor scoate din buzunar mai mulţi bani ca anul trecut.
Pentru că e an de criză, preţurile au ramas aceleaşi ca în 2009. Vestea bună este că vânzătorii sunt dispuşi să mai negocieze. În acest an, pe durata sărbatorilor Iaşului vor fi prezenţi circa 400 de comercianţi.
De pe urma comercianţilor de blănuri, primăria Iaşi a încasat 519.000 de lei, mai puţin cu 62.000 de lei decât anul trecut. Asta deoarece doar 132 de comercianţi din cei 210 care au depus cerere au şi venit să ridice avizele de la primărie.
Comercianţii vor putea fi găsiţi, în perioada Sărbatorilor Iaşului, pe esplanada de la Hala Centrală.
Program amplu de manifestări
Între 12 si 14 octombrie, pe strada Lăpuşneanu are loc manifestarea "Meşteri şi meşteşuguri tradiţionale din Moldova", organizată de Asociaţia ART - Meşteşugurile Prutului, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Moldovei, parohia "Sfântul Nicolae" Aroneanu şi Primăria Iaşi.
În zona Halei Centrale, str. Palat, Splai Bahlui va avea loc Târgul de toamnă, iar pe esplanada Halei Centrale, Sărbătoarea vinului.
Miercuri, 13 octombrie, între orele 18:30-19:00, ieşenii sunt aşteptaţi pe strada Sarmisegetuza la un concert de muzică de fanfară oferit de garnizoana Iaşi şi primăria Iaşi, iar în intervalul orar 19:00-21:00, tot la aceeaşi locaţie vor fi mai multe spectacole de teatru, muzică şi dans în aer liber, toate sub denumirea de "Piaţa Distracţiei".
În Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iaşi a avut loc un moment de evocare a personalităţii mitropolitului Teoctist al Moldovei şi Sucevei, care cuprinde proiectarea unui film despre activitatea patriarhului Teoctist ca mitropolit al Moldovei şi Sucevei.
A mai fost lansat şi volumul "Urme în eternitate - Mitropolitul Teoctist al Moldovei şi Sucevei", publicat la Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Pentru seria de evenimente de care vor avea parte ieşenii, majoritatea identice cu cele de anul trecut, municipalitatea a estimat cheltuieli de un milion lei, adica peste 200 mii euro.
Puncte de prim ajutor şi parcări special amenajate
Personalul medical al Arhiepiscopiei Iaşilor va organiza activitatea de prevenţie şi de tratare a cazurilor de urgenţă care apar.
A fost organizată o unitate de preluare a pelerinilor care vor avea nevoie de îngrijiri medicale, la centrul medical "Providenţa" de pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Va fi un punct de prim ajutor şi în vecinătatea raclei Sfintei Cuv. Parascheva, în incinta Centrului eparhial.
Centrele de prim ajutor sunt deschise non-stop în perioada 10-18 octombrie cu linie de gardă de preluare a cazurilor de urgenţă.
O parte din ele vor fi rezolvate la cabinetul medical al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, iar celelalte cazuri vor fi predate unităţilor abilitate în preluarea cazurilor de urgenţă.
Pe toată perioada hramului în curtea Catedralei mitropolitane vor fi de gardă două ambulanţe, una a Spitalului "Providenţa" şi cea de a doua a Serviciului de Ambulanţă Iaşi.
Autorităţile au pregătit mai multe locuri de parcare pentru pelerini, pentru toţi cei care ajung in Iaşi, cu prilejul sărbătorilor.
Se poate parca în zona Costache Negri - Parcare Bărboi; Hala Centrală - Parcare Bărboi; Str. A. Panu; Str. Palat - trotuar strada Palat partea dinspre ansamblul Palas; trotuarul din faţa Sălii Sporturilor; Str. Gh. Ghibănescu; Str. A. Lăpuşneanu - parcare Romtelecom; Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt: parcare Teatrul Naţional.