Pedepsirea declaraţiilor intimidante, eliminată din Codul Penal
Articolul din Codul Penal care incrimina declaraţiile menite să-i influenţeze sau să-i intimideze pe magistraţi a fost abrogat de Senat.
Articol de Alina Stănuţă, 04 Februarie 2014, 14:12
Plenul Senatului a decis astăzi abrogarea unui articol din Codul Penal care incrimina declaraţiile menite să-i influenţeze sau să-i intimideze pe magistraţi.
Deşi articolul viza orice persoană care face astfel de declaraţii, el a fost asociat în dezbateri cu reglementările legate de libertatea presei.
Proiectul de lege abrogă articolul 276 din Codul Penal în sensul dezincriminării faptei săvârşite de persoana care pe durata unui proces în curs face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau procuror a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea cauzei respective în scopul de a-i influenţa sau intimida pe aceştia.
În timpul dezbaterilor, senatorul PDL Nicolae Vlad Popa a susţinut că articolul din Codul Penal nu are intenţia de a ataca presa, aşa cum, spune el, s-a indus ideea în spaţiul public, şi a atras atenţia că dezincriminarea lui va fi menţionată anul viitor de autorităţile europene în raportul MCV pe justiţie.
"Ţinta nu este presa. Ţinta acestei protecţii sunt cei care beneficiază în orice mod de intimidarea procurorului sau a judecătorului care este în cursul unei proceduri. Atenţie foarte mare: acest text ţine doar de momentul în care un dosar este în cercetare", spune Nicolae Vlad Popa.
PDL susţine abrogarea articolului
După această luare de cuvânt, liderul de grup al PDL, Dumitru Oprea, a intervenit şi a spus că democrat liberalii sunt de acord cu abrogarea articolului 276.
Senatorul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură şi mass-media, spune că nici presa şi nici parlamentarii nu au fost ţintele acestui articol, care trebuie abrogat.
"Ţinta acestui articol a fost protejarea unor persoane care încep să se simtă tot mai mult deasupra celorlalte puteri în stat. Acest articol era anticonstituţional.
"Atâta vreme cât declaraţiile noastre, declaraţiile politice sunt supuse imunităţii şi avem dreptul să spunem ce considerăm inclusiv legat de celelalte puteri în stat, nu cred că poate să spună cineva că acest articol îi avea ca ţintă pe parlamentari", spune Georgică Severin.