Pedepse mai aspre pentru violenţa în familie
Legea privind combaterea violenţei în familie prevede că victima violenţei poate cere instanţei un ordin de protecţie şi de restricţie faţă de agresor.
Articol de Ionuţ Dragu, 08 Martie 2012, 13:02
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, 8 martie, decretul pentru promulgarea legii privind modificarea şi completarea legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.
Legea privind combaterea violenţei în familie prevede că victima violenţei în familie poate cere instanţei un ordin de protecţie şi de restricţie faţă de agresor.
Mai mult, victima violenţei în familie are dreptul la respectarea personalităţii, demnităţii şi vieţii sale private, la protecţie specială, la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare, asistenţă medicală gratuită, socială, consiliere şi asistenţă juridică gratuită.
--fb1Potrivit legii, victima are dreptul să se adreseze instanţei să solicite ordin de protecţie cu caracter provizoriu, iar instanţa poate să interzică agresorului să rămână sau să se reîntoarcă în locuinţa comună, să-l oblige pe agresor să suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale, de judecată, cele generate de adăpostirea victimei.
De asemenea, victima poate să ceară ordin de restricţie care prevede evacuarea agresorului de la domiciliul comun, păstrarea distanţei de minim 200 de metri faţă de persoana vătămată, interzicerea oricărui contact telefonic, corespondenţe.
Ordinul de interdicţie nu poate depăşi 2 ani
Legea mai prevede şi sancţionarea cu amendă între 1.000 şi 5.000 de lei pentru refuzul primirii în adăpost sau refuzul de a acorda asistenţă medicală victimelor, amendă între 500 şi 1.000 de lei pentru refuzul părăsirii adăpostului în momentul în care condiţiile care au determinat internarea au dispărut, amendă între 500 şi 1.000 de lei pentru încercarea persoanei care a comis acte de agresiune de a pătrunde în incinta adăpostului în care se află victima.
Reprezentantul Asociaţiei No Abuse, Mirela Pavel, spune că noua lege nu va rezolva toate cazurile de violenţă, însă aduce prevederi noi, care vin în ajutorul victimelor, transmite reporterul Radio România Actualităţi, Daniela Mănuţă.
"Este un mic pas, dar un pas înainte, şi produce nişte ordine de restricţie şi de... cel de protecţie în civil - cel de protecţie este în foarte nou - care ar putea, poate cu o practică judiciară bună, să producă nişte efecte în anumite situaţii, cred chiar ar putea să ajute anumite persoane care se află în stiuaţie de violenţă în familie. Nu va rezolva cu siguranţă toate cazurile, dar o mică parte ar putea să o rezolve" afirmă Mirela Pavel.
Iniţiatoarea legii, Raluca Turcan, face apel la femeile care sunt abuzate să nu mai îndure violenţa domestică şi spune că noua lege le va permite persoanelor abuzate să se apere.
"Prin legea pe care am iniţiat-o, orice femeie care este victima unui agresor poate să solicite instanţei un ordin de restricţie şi, în felul acesta, agresorul este ţinut departe, atât de victimă, cât şi de rude, familie, prieteni, sau locul de muncă al persoanei agresate. Mai mult decât atât, prin ordinul de restricţie, o victimă, dacă aduce la cunoştinţa instituţiilor faptul că agresorul deţine o armă, este obligat, acesta, să predea arma" spune Raluca Turcan.
La sfârşitul lunii trecute, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul care modifică Legea privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, prin introducerea ordinului de protecţie şi a ordinului de restricţie, în acest domeniu.
Conform datelor Asociaţiei No Abuse, în perioada 2009-2011, peste 12 mii de femei au fost abuzate.