PE privind certificatul sau adeverinţa electronică verde de călătorie
Rezultatul votului va fi anunţat astăzi. Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, precizează că certificatele vor respecta toate regulile de protecţie a datelor personale.
Articol de Radio România Actualităţi, 29 Aprilie 2021, 01:31
Parlamentul European a adoptat, ieri, poziţia de negociere privind certificatul sau adeverinţa electronică verde de călătorie, după analizarea mai multor amendamente privind securizarea documentului şi facilitarea liberei circulaţii, fără discriminare.
Rezultatul votului va fi anunţat mâine. Detalii despre cum va funcţiona noul document de călătorie, a transmis corespondenta RRA, Carmen Gavrilă.
Carmen Gavrilă:Certificatul de călătorie verde european va funcţiona astfel: cetăţenii vor cere autorităţilor naţionale eliberarea unei adeverinţe şi poate fi pe hârtie sau stocată pe un telefon mobil. În prezent, la nivel european şi global sunt discuţii tehnice pentru proceduri cât mai simple de verificare a acestor certificate în aeroporturi, gări, autogări, sau alte tipuri de centre de transport. De exemplu, acum, experţii Comisiei lucrează la o modalitate de verificare a certificatului de călătorie în momentul check-in-ului făcut online, ca să fie evitate cozile în aeroporturi. Certificatele pe hârtie vor fi verificate la aeroport prin codul de bare imprimat. Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a explicat, însă, că statele membre vor putea în continuare să impună restricţii, de exemplu, carntină în zonele cu rată mare de infectare.
Adina Vălean:În cazul în care o ţară continuă să impună carantina sau testarea suplimentară pentru deţinătorii acestor certificate, respectiva ţară trebuie să notifice Comisia şi celelalte state membre şi să explice această decizie, să furnizeze baza ştiinţifică pentru asemenea decizie. Certificatele vor respecta toate regulile de protecţie a datelor personale, vor conţine doar informaţii esenţiale.
Carmen Gavrilă:Eurodeputaţii au pregătit o serie de amendamente şi insistă pentru facilitarea liberei cirulaţii, fără discriminare şi pentru realizarea unei adeverinţe securizate şi interoperabile în format digital sau pe suport de hârtie, care să conţină informaţii cu privire la situaţia vaccinării unei persoane, la rezultatele testelor COVID-19, sau la prezenţa unei infecţii anterioare. De asemenea, eurodeputaţii solicită teste de depistare accesibile şi la preţuri rezonabile pentru a evita o eventuală discriminare împotriva persoanelor care nu au fost vaccinate, dar şi standarde ridicate de protecţia datelor personale.