Pe lângă Oltchim, Dan Diaconescu "doreşte şi preluarea Arpechim"
Avocaţii lui Dan Diaconescu negociază cu reprezentanţii ministerului economiei contractul de vânzare-cumpărare a pachetului majoritar de acţiuni al combinatului Oltchim.
Articol de Paul Poteraşi, 26 Septembrie 2012, 15:02
Reprezentanţii ministerului economiei şi avocaţii lui Dan Diaconescu spun că negociază contractul de vânzare a pachetului majoritar de acţiuni al combinatului Oltchim.
Negociatorii mai spun că discută şi modalitatea prin care Dan Diaconescu ar putea cumpăra rafinăria Arpechim cu ajutorul statului, plata datoriilor către angajaţi şi situaţia economică şi juridică a combinatului.
Potrivit acestora, Dan Diaconescu cere şi "garanţii" că după cumpărarea pachetului de acţiuni, creditorii nu vor solicita intrarea combinatului în insolvenţă.
Potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Oana Rusu, avocatul omului de afaceri Dan Diaconescu, Daniel Fenechiu, a declarat că nu există grabă în semnarea contractului şi că părţile trebuie să cadă de acord asupra tuturor aspectelor din document.
Daniel Fenechiu a dorit să lămurească şi problema existenţei banilor pentru acţiuni în conturile lui Dan Diaconescu.
"La momentul organizării licitaţiei pentru vânzarea pachetului de acţiuni, condiţia era aceea ca cineva să facă o ofertă şi să dea nişte declaraţii.
"Declaraţiile respective atestau faptul că plata o va face din sume proprii, ale lui Diaconescu, sau din sume atrase sau împrumutate.
"Nu i s-a cerut să depună o scrisoare de garanţie bancară, să facă dovada sumelor de bani pe care le avea în cont. OPSDI nu este în măsură să schimbe condiţiile ofertei", a declarat Daniel Fenechiu.
Avocaţii lui Dan Diaconescu cer, şi la fel şi Sindicatul Liber Oltchim, ca până la data semnării contractului statul să plătească datoriile către angajaţii Oltchim.
O altă problemă care se discută în acest moment este o evidenţă la zi a situaţiei economice şi juridice a Oltchim pentru că, spune Daniel Fenechiu, de la momentul licitaţiei şi până acum au trecut câteva zile în care se puteau întâmpla nişte modificări şi vor să ştie exact dacă s-a schimbat ceva din punctul de vedere economic sau juridic la Oltchim.
Între timp, la ministerul economiei a venit, dar a şi plecat fără să facă vreo declaraţie ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Sergheevici.
Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a confirmat că omul de afaceri Dan Diaconescu va avea o întâlnire cu un reprezentant al ambasadei şi nu cu ambasadorul american, Mark Gittenstein.
Potrivit biroului de presă al misiunii americane la Bucureşti, Mark Gittenstein nu este miercuri în ambasadă şi nu se va întâlni cu Dan Diaconescu.
Guvernul "trebuie să fie pregătit pentru orice variantă"
Premierul Victor Ponta a declarat că executivul trebuie să fie pregătit pentru orice variantă, în cazul unui eşec al privatizării de la Oltchim.
El i-a cerut ministrului economiei, Daniel Chiţoiu, să ia măsuri atât pentru iniţierea procedurii de administrare specială, cât şi pentru o nouă formulă de privatizare.
"Deci, vă rog, domnul ministru, zilele acestea să discutaţi în continuare cu conducerea actuală şi cu sindicatele şi să vă pregătiţi pentru luni, pentru ambele variante, iar domnul Vulpescu să facă bine să explice foarte clar, să vorbească mai puţin şi să explice mai mult, dacă poate.
"Dacă nu, găsim un alt şef la OPSPI care poate să explice mai clar", a spus Victor Ponta.
Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.