Pe fondul protestelor, opozitia cere alegeri anticipate
LIVE UPDATES: Jandarmeria pare sa fi reusit sa disperseze grupurile violente de protestatari. In Piata Universitatii manifestantii au continuat sa scandeze impotriva presedintelui Traian Basescu si a guvernului.
Articol de Bogdan Mihai, 15 Ianuarie 2012, 16:11
Ora 23.45: Potrivit transmisiunilor in direct realizate de televiziuni, in acest moment jandarmeria a reusit sa disperseze grupurile violente de protestatari. In Piata Universitatii manifestantii continua sa scandeze impotriva presedintelui Traian Basescu si a guvernului, cerandu-le demisia.
Incheiem aici relatarea moment cu moment a evenimentelor din Bucuresti soldate cu manifestari violente fara precedent in ultimii ani. Stirile continua insa in programele noastre informative care sunt difuzate din ora in ora pe postul Radio Romania Actualitati.
Ora 23.30: O purtatoare de cuvant a Politiei Capitalei a declarat ca autoritatile au declansat cercetari pentru infractiunile "de distrugere si ultraj impotriva bunelor moravuri", pe baza datelor luate de la fata locului si a "imaginilor difuzate la televiziuni". Purtatoarea de cuvant a spus ca autoritatile nu au efectuat nicio retinere in aceasta seara.
--fb1
Ora 22.30: Liderul PSD Victor Ponta posteaza din nou pe Facebook: "Protestul legitim al romanilor din toata tara nu are nicio legatura cu violentele catorva grupuri ce au ca scop decredibilizarea manifestatiilor! Ii rog pe oameni sa nu raspunda provocarilor si sa respinga asemenea acte. Romanii stiu sa lupte pasnic pentru drepturile lor!"
Ora 22.00: Demonstratia din centrul capitalei este scindata de un cordon de jandarmi care incearca sa separe protestul de la Universitate de manifestantii considerati violenti care vin dinspre zona Unirii, spune reporterul nostru. Dana Costea relateaza ca atmosfera este irespirabila la propriu in zona Universitatii din cauza fumului consistent de gaze lacrimogene.
Ora 21.55: Potrivit unei declaratii de pe siteul PNL, presedintele acestui partid a declarat intr-o conferinta de presa ca incepand de luni liderii Uniunii Social Liberale vor cere si membrilor formatiunilor lor "sa se alature pasnic protestului public".
"Traian Basescu si oamenii lui si-au batut joc de ani de zile de Romania in halul acesta din convingerea stupida, pe care a avut-o si Nicolae Ceausescu, ca se poate orice in tara asta", a argumentat Crin Antonescu.
Ora 21.30: Televiziunile private de stiri transmit imagini din zona Unirii din Bucuresti cu tineri care se intorc dinspre Piata Universitatii impinsi de o masina dotata cu un tun de apa aflat in functiune. Multi tineri poarta fulare si glugi care le acopera fata. Imaginile televizate mai arata si o serie de trei-patru focuri, printre care si un chiosc de ziare incendiat in aceeasi zona a Pietei Unirii.
Ora 21.20: Agentia de stiri Mediafax citeaza surse din ministerul de interne potrivit carora ministrul de interne Traian Igas ar fi convocat comandamentul pentru situatii de criza "ca urmare a evenimentelor inregistrate in ultimele zile in Piata Universitatii".
Ora 21.10: Circulatia in zona Universitatii a fost reluata dupa ce o firma de salubritate a curatat carosabilul de pietre si de resturile de sticle incendiare, transmite corespondentul Radio Romania Actualitati Dana Costea.
Ora 21.00: Un oficial din ministerul administratiei si internelor a spus ca un tanar aflat in Piata Universitatii a fost dus la spital dupa ce s-a intoxicat cu gaze lacrimogene. Sursa citata a mai adaugat in total alte patru persoane au avut nevoie de ingrijiri in spital, doi jandarmi raniti si doua femei care au lesinat. Serviciul de interventie in situatii speciale SMURD a precizat ca a acordat ingrijiri medicale in 13 cazuri.
Ora 20.45: Corespondentul nostru in Piata Universitatii spune ca este foarte greu de estimat cati oameni participa in acest moment la protest pentru ca manifestantii nu mai stau intr-un perimetru delimitat si in permanenta unii vin si altii pleaca din zona cunoscuta sub numele de "La Troita".
Ora 19.45: Contul de Facebook al liderului PSD Victor Ponta este actualizat cu trimiterea la petitia online prin care USL strange semnaturi de suspendare a presedintelui Basescu.
Ora 19.35: Retelele de socializare sunt pline de mesaje privind evenimentele din Piata Universitatii. Una dintre ele, Twitter, contine mai multe trimiteri la cuvintele cheie care aduna o mare parte dintre aceste mesaje, cum ar fi #Universitate, #proteste sau #Romania.
Ora 19.30: Protestul din Piaţa Universitatii a devenit violent după ce un grup de manifestanti a aruncat cu pietre şi bucăţi din caldarâm în jandarmi, transmite de la fata locului corespondentul Radio Romania Actualitati Dana Costea.
Au fost aruncate inspre jandarmi si mai multe sticle incendiare.
Jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene si au incercat sa-i izoleze pe manifestantii violenti.
Incidentele din în faţa Teatrului Naţional au dus la blocarea temporara a traficului rutier in zona.
In zona initiala a manifestatiei protestatarii continua sa scandeze lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale.
Potrivit reporterului nostru Dana Costea, dupa incident efectivele de jandarmi au fost suplimentate.
Ora 19.20: Pe siteul PNL, partid de opozitie, apare un comunicat al Uniunii Social Liberale formata din PNL si PSD potrivit caruia cele doua formatiuni incep strangerea de semnaturi online pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.
"Românii au ieşit în stradă să arate că nu mai vor sa îl accepte ca preşedinte al ţării pe Traian Băsescu.
"USL vrea o Românie corectă, o Românie a bunului-simţ, iar primul pas este înlăturarea preşedintelui şi organizarea de alegeri anticipate pentru un parlament legitim" se arata in comunicatul USL.
Ora 19.00: Corespondentul nostru la fata locului Dana Costea transmite ca printre scandarile din zona Universitatii incep sa se auda unele specifice celor de pe stadioane. Jandarmeria a spus ieri ca manifestatiile de sambata "au degenerat odată cu apariţia unor grupuri de suporteri ai unor echipe de fotbal din Bucuresti".
Ora 18.00: In Piata Universitatii din centrul capitalei protestatarii continua sa scandeze lozinci antiprezidentiale si antiguvernamentale: "Romania, trezeste-te!", "Ei au conturi in Elvetia, ce le pasa?", "Ajunge, ne-am saturat! Pana aici!", "Basescu, ne-ai furat trecutul, prezentul si viitorul!".
Ora 17.00: Jandarmeria apreciaza ca in Piata Universitatii protesteaza "aproximativ 600 de persoane". Acestea cer demisia guvernului si a presedintelui Traian Basescu, care s-ar face vinovati de degradarea accentuata a nivelului de trai in Romania.
Video: Proteste în Bucureşti. Sursă: Reuters.
Ora 14.30: Premierul Emil Boc il viziteaza la Spitalul Floreasca din capitala pe jandarmul rănit în timpul protestelor de sâmbătă.
Rudele pacienţilor internaţi la salonul de terapie intensivă a Spitalului Floreasca au reclamat că li s-a interzis accesul în unitate timp de aproximativ 30 de minute, interval în care premierul Emil Boc îl vizita pe jandarmul rănit, informează Mediafax.
Ora 13.00: Intr-un comunicat al principalelor partide de opozitie, PSD si PNL cer jandarmeriei "să dovedească respect față de cetățeni și dreptul lor fundamental de a protesta în mod pașnic împotriva unui regim din ce în ce mai abuziv".
"Urmărind filmul evenimentelor din seara zilei de 14 ianuarie, constatăm o reacție exagerată a forțelor de ordine în raport cu protestatarii din Piața Universității, reacție care nu a făcut decât să stimuleze fenomene marginale ale demonstrațiilor și să crească tensiunea între manifestanți", sustin reprezentantii opozitiei.
Proteste si in tara
Potrivit corespondenţilor Radio România Actualităţi, mitinguri au loc în Galaţi, Timişoara, Giurgiu, Deva, Oradea, Alba Iulia, Craiova, Oradea, Cluj, Iaşi şi Bucureşti.
Cei care protestează în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca au formulat o listă cu revendicări pe care o vor înmâna luni prefectului.
Manifestanţii cer majorarea pensiilor şi salariilor şi suplimentarea bugetului pentru educaţie.
Ei au cerut şi demisia preşedintelui Traian Băsescu, a guvernului şi crearea unui sistem de sănătate echitabil şi în folosul tututor cetăţenilor.
La Iaşi, peste 500 de oameni au pornit într-un marş către sediul Prefecturii, iar acţiunea s-a desfăşurat fără incidente.
În Galaţi, protestatarii flutură steaguri decupate la mijloc, amintind de cele folosite la Revoluţia din 1989.
Potrivit corespondentului Maria Măndiţă, pe panourile pe care le poartă se pot citi mesaje precum "Galaţiul e cu Arafat" sau "Jos guvernul".
În afara de mesaje de sustinere pentru Raed Arafat, protestatarii, majoritatea pensionari, strigă mesaje antiprezidenţiale şi antiguvernamentale.
Conducerea Jandarmeriei a făcut apel la cetăţenii care vor să protesteze să se exprime fără violenţă şi să aibă un limbaj civilizat.
Reprezentanţii Jandarmeriei au anunţat că în cazul în care se vor bloca iar drumuri, jandarmii vor interveni pentru a garanta dreptul la circulaţie al celorlalţi cetăţeni.
"3.000 - 4.000 de participanţi" la protestele de sâmbătă
La protestele organizate sâmbătă în ţară au participat 3.000 - 4.000 de oameni, iar aproximativ 1.000 de jandarmi au asigurat ordinea publică, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, Aurel Moise, şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română.
Reprezentantul Jandarmeriei a adăugat că în data de 14 ianuarie au avut loc manifestaţii în 24 de judeţe şi în Bucureşti.
Bacău a fost singura localitate unde manifestanţii au cerut aprobare pentru miting şi au primit, inclusiv pentru duminică, potrivit lui Aurel Moise.
Oficialul a declarat că, la nivel naţional, sâmbătă au fost aplicate aproximativ 50 de avertismente sau amenzi, în general pentru tulburarea gravă a ordinii publice şi participarea la adunări neautorizate.
Potrivit lui Aurel Moise, în Bucureşti protestele din Piaţa Universităţii au degenerat odată cu apariţia unor grupuri de suporteri ai echipelor de fotbal Steaua şi Dinamo, pentru că aceste persoane "au o anumită experienţă".