Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Pe data de 5 mai începe înscrierea persoanelor fizice în program, depunerea cererilor de finanțare”

"Apel matinal" - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor și pădurilor

”Pe data de 5 mai începe înscrierea persoanelor fizice în program, depunerea cererilor de finanțare”
Foto: facebook.com/TanczosBarna

Articol de Florin Lepădatu, 13 Aprilie 2023, 08:59

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu
Realizator - Cătălin Cîrnu: Un pic mai devreme ca de obicei, semnăm rubrica "Apel matinal". Începând însă din luna mai, cei interesați vor putea depune cererile de finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice prin programul "Casa verde" 2023. Aplicația informatică pentru acest program este deja pregătită și va fi dsponibilă pentru înscrierea persoanelor fizice. Anul trecut, merită să ne amintim, Administrația Fondului pentru Mediu a semnat peste 40.000 de contracte în cadrul acestui program, informație transmisă, de altfel, de ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna, care este și invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Bună dimineața!
Tánczos Barna: Bună dimineața!
Realizator - Cătălin Cîrnu: Când începe, practic, programul și ce ar trebui să mai cunoască, totuși, cei interesați de accesarea acestuia?
Tánczos Barna: Conform planurilor pe care le-am făcut, pe data de 5 mai începe înscrierea persoanelor fizice în program, depunerea cererilor de finanțare. Ele vor fi completate online. Toate documentele se încarcă online pe platforma pusă la dispoziție de Administrația Fondului pentru Mediu. Documentele au fost reduse față de anul trecut. Vorbim de o reducere a birocrației. Practic, este nevoie de un buletin nou, un carnet de identitate și un extras de carte funciară. Ambele documente trebuie să se refere, practic, la aceeași adresă și beneficiarul trebuie să demonstreze că nu are datorii la fisc și la bugetul local. Sunt singurele documente de care este nevoie. Ele se încarcă pe platformă. Vom deschide aplicația pe regiuni, pe regiuni de dezvoltare, astfel încât să reducem noi presiunea pe sistemul informatic. Ne așteptăm la o avalanșă de solicitări, ne așteptăm la zeci de mii de aplicanți care vor încerca, în același timp, să încarce documentele în sistemul informatic. Și pentru a reduce la minim riscul blocajelor, vom deschide aplicația din două în două zile pe regiuni istorice, regiuni de dezvoltare. Și vom distribui bugetul pe care pe care îl avem la dispoziție în funcție de numărul de case intabulate la ANCPI pe regiuni, pe județe.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, a doua veste bună pe care am desprins-o digitalizarea continuă și la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Cine va avea însă dreptul la finanțare?
Tánczos Barna: Orice persoană fizică care are o casă intabulată și este cetățean român, rezident în România, are un carnet de identitate, document de identitate și poate să prezinte extrasul de carte funciară. Anul acesta sunt eligibile și parohiile din comune prin orașe. Am inclus această categorie față de anul trecut pentru este o noutate. Și mai avem la dispoziție un buget, dincolo de bugetul de 1,5 miliarde de lei, mai avem la dispoziție un buget de 250 de milioane de lei pentru acele ONG-uri care oferă servicii sociale. Această aplicație o să fie deschisă un pic mai târziu, în mai. Acum, în prima săptămână, deschidem aplicația pentru persoanele fizice și pentru parohii.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Aș dori eu o confirmare sau poate chiar o infirmare: panourile fotovoltaice vor putea fi instalate doar la adresa din buletinul celui care depune cererea, care accesează proiectul?
Tánczos Barna: Da, de aceea este nevoie de extras de date funciare în care, practic, figurează aceeași adresă care figurează şi în buletin. Vizăm în primă fază acele gospodării, acele familii care locuiesc la adresa din buletin și au din cartea de identitate și au extras de date funciare pentru acel imobil. În viitor, cu siguranță vom avea posibilitatea să finanțăm și alte imobile sau instalarea panourilor fotovoltaic pe alte imobile, dar în primă fază, pentru acest apel, care va viza în jur de 100.000 de aplicații, ne concentrăm pe acele gospodării, sprijinim acele familii care nu au două-trei imobile și nu o să instaleze panourile fotovoltaice, de exemplu, pe casele de vacanţă, ci în locația, pe adresa sau la adresa unde locuiește și unde are și proprietatea, imobilul.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Ascultătorii sunt pe recepție, întrebare venită din partea lor: există posibilitatea finanțării pentru izolarea termică a caselor prin acest program?
Tánczos Barna: Prin acest program, nu. A existat și există, practic, un program la Administraţia Fondul pentru Mediu, care se numește exact "Casă eficient izolată". Exista acest program și sper că anul acesta să putem continua programul, dar în orice caz, doar în a doua parte a anului. Acum ne concentrăm pe acest program. Avem programul de garduri electrice pentru îndepărtarea pericolului reprezentat de atacul de animale sălbatice, care este în derulare și le recomand ascultătorilor să aplice în acel program și acolo documentele sunt puține pentru persoanele fizice, le găsiți pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu. Este un program foarte interesant pentru fermieri. Ministerul Mediului și Administraţia Fondul pentru Mediu sprijină fermierii pentru a înlătura acest pericol sau a reduce la minim pericolul atacurilor de urşi, atacurilor de alte animale sălbatice sau distrugerea culturilor de către alte specii.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, mai sunt și ei, mistreții, destul de năzdrăvani. Detalii, într-adevăr, pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu. Programul Rabla s-a pornit, ba chiar accelerează. O întrebare, din nou, de la ascultători: va începe la un moment dat și programul "Rabla pentru Electrocasnice"?
Tánczos Barna: Da, în luna mai preconizăm, în a doua parte a lunii mai să deschidem aplicația pentru pentru electrocasnice. Da, și anul acesta avem 75 de milioane de lei, e bugetul pentru acest program și va fi lansat programul undeva în a doua parte a lunii mai.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, și acum, pe final de interviu, curiozitate: la ministerul pe care îl conduceți, Mediului, Apelor și Pădurilor, câte automobile electrice sau hibrid există în parcul auto?
Tánczos Barna: În parcare sunt cinci sau șase, anul trecut, cu chiu cu vai am reușit să mai achiziționăm două, am așteptat aproape jumătate de an să se livreze cele două mașini electrice. Am primit de la un producător autohton o mașină pentru teste, acestea sunt cele trei noi și au mai fost două sau trei când am venit și am preluat mandatul. Eu, de exemplu, doar cu mașină electrică circul în București. Este o plăcere și este o modalitate prin care să reducem poluarea.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Aveți și stație de încărcare, acum, că tot v-am întrebat, în fața ministerului?
Tánczos Barna: Da, există stație de încărcare în fața ministerului și o regulă care a fost implementată în prima săptămână, în parcarea ministerului nu pot intra alte mașini decât mașinile electrice. Colegii au fost supărați la început, dar este în favoarea lor. O să facă fiecare coleg câte o plimbare scurtă de dimineață, de fiecare dată când vine la serviciu. Deci am făcut un bine pentru ei. Parcarea este doar pentru mașinile electrice. Celelalte se parchează mai departe. Și o plimbare de dimineață face bine și sănătății.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, chiar dacă orașul, capitala, cel puțin, mai este din când în când și poluată. Mulțumesc și zi plină de succese, de realizări! Zi frumoasă!
Tánczos Barna: Mulțumesc!
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna, a fost invitatul de astăzi al "Apelului Matinal", ceva mai devreme, tocmai pentru că agenda cuprindea o întâlnire la opt și jumătate. Am vorbit despre programul "Casa verde 2023". Din luna mai, cei interesați vor putea depune cererile de finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice prin acest program. Tot din luna mai va reîncepe sau va reveni și programul "Rabla pentru electrocasnice", "Programul Tabla", îi putem spune așa, programul "Rabla auto" este deja în derulare, iar pentru persoanele fizice care vor să se doteze cu acel gard electric, "împotriva, să spun așa, cu ghilimele de rigoare, animalelor periculoase, precum urșii, lupii sau mistreții, pot accesa la rândul lor un program. Detaliile sunt pe site-ul Administrației Fondului de Mediu.

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4
România 16 Septembrie 2024, 19:25

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4

Seismul s-a simțit în București și în alte orașe din jumătatea de est a țării, precum și în Republica Moldova.

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4
Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc
România 16 Septembrie 2024, 18:21

Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc

Cele două persoane arestate au fost prinse în flagrant în timp ce încercau să vândă mai multe doze de drog.

Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc
Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea
România 16 Septembrie 2024, 17:59

Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea

INCDFP a anunțat că la ora 17:40 s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur semnificativ, la adâncimea de 152.531...

Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea
Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți
România 16 Septembrie 2024, 16:33

Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți

ISU Galați a anunțat că a găsit în localitatea Grivița a șaptea victimă a inundațiilor de zilele trecute.

Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți
Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor
România 16 Septembrie 2024, 16:21

Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor

Mai multe drumuri naționale și județene din Galați au fost afectate de inundațiile din ultimele zile.

Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor
Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații
România 16 Septembrie 2024, 16:13

Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații

Continuă intervențiile pentru scoaterea apei din gospodării și pentru reluarea alimentării cu energie.

Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații
Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații
România 16 Septembrie 2024, 15:32

Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații

Fiecare familie sau persoană singură afectată va primi câte 10.000 lei.

Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații
LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern
România 16 Septembrie 2024, 14:55

LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern

Guvernul se reunește pentru a aproba măsuri suplimentare pentru sinistrații din zonele afectate de inundaţii.

LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern