Pe ce posturi s-au angajat refugiații ucraineni de la Galați
Niciunul dintre refugiați nu s-a angajat într-o instituție publică și nici la Combinatul Siderurgic din Galați.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 07 Iulie 2022, 15:46
Cei mai mulți dintre refugiații ucraineni, ajunși la Galați, s-au angajat la șantierul naval. Dacă inițial aceștia credeau că vor rămâne în România doar câteva săptămâni, ulterior au realizat că va dura ceva timp până se vor putea întoarce în țara lor. Pe ce posturi au fost ei încadrați, aflăm acum de la Maria Măndița:
Reporter: Potrivit datelor furnizate de Prefectura Galați, din 24 februarie și până în prezent, Serviciul de Imigrări a eliberat 2.920 de permise de protecție temporară persoanelor refugiate din Ucraina. Cu aceste acte refugiații beneficiază de aceleași drepturi ca și românii, inclusiv de dreptul la muncă.
-: Doamna vrea să lucreze aici pentru că are patru copii. Ea lucra acolo bucătar și aici deja s-a angajat ca bucătar.
Reporter: Până în prezent, 49 de persoane refugiate din Ucraina s-au angajați la Galați, 19 dintre acestea prin intermediul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Galați. Cezar Năstase directorul executiv al instituției:
Cezar Năstase: S-au încadrat nouă pe post de inginer, în industria alimentară șase persoane, în construcții trei, doi manageri de proiect și doi în contabilitate.
Reporter: La Șantierul Naval Galați lucrează mai puțin de 32 de cetățeni ucraineni, majoritatea ingineri. În schimb, niciunul dintre refugiați nu s-a angajat într-o instituție publică și nici la Combinatul Siderurgic din Galați, deși cel puțin refugiații, înregistrați în evidențele ANOFM, au menționat ca și calificări anterior deținute, cele de contabil, funcționar administrativ, controlor de calitate, lăcătuș mecanic, electrician, șofer sau sudor.