Pavilionul Romaniei la Expo2020 din Dubai
Potrivit reprezentantului MAE, la Expoziţia Mondială 2020 din Dubai sunt aşteptaţi circa 25 de milioane de vizitatori şi reprezentanţi din peste 190 de state.
25 Iulie 2019, 17:27
Pavilionul Național al României pentru Expoziția Mondială 2020 din Dubai, ar putea fi realizat de Biroul de arhitectură Cumulus Arhitecture SRL care a câștigat locul I la concursul de soluții organizat de Ministerul Afacerilor Externe în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România filiala București.
Premiul constă în invitaţia la procedura de negociere fără anunţ prealabil pentru încheierea contractului de proiectare, care are o valoare de 170.000 de dolari, exclusiv TVA.
La concurs au participat 14 proiecte din care au fost premiate 5 soluții de arhitectură. SC A STIL SRL a primit Premiul II, în valoare de 7.000 de dolari; SC IMAGINAROOM SRL a oținut Premiul III (3.000 de dolari); AM1819 - SC Arcsett SRL - Menţiune 1 (1.000 de dolari) şi S.C. JB Arhitectura S.R.L. şi S.C. Exhibit Arhitectura S.R.L. - Menţiune 2 (1.000 de dolari).
Foto: Atena Teognoste.
Proiectul câștigător îi are ca autori principali pe Eliza Yokina, Adrian Soare. Coautori: Andrei Cumpănășoiu. Colaboratori arhitectură: Yasmin Asan, Marina Păsărin, Alexandru Cetea, Ioana Aron, Maria Sava.
Colaboratori specialități: ing. Mircea Paraschiv, Paul Sehlanec
Curatori: Teodor Frolu, Eliza Yokina, Andrei Borțun, Adrian Soare, Beatrice Danis, Andrei Cumpanasoiu, Maria Neneciu
Grafic designer: Otilia MihalceaArhitectul Vlad Sebastian Rusu a prezentat motivația juriului pentru alegerea Pavilionului care va avea ca logo New Nature
Juriul a apreciat caracterul sculptural al volumului pavilionului și dinamismul său subtil.
”Imaginea pe care o propune este iconică, recognoscibilă și de impact, atât de la distanță, cât și la nivel de detaliu. Volumul per ansamblu este unul echilibrat, tratat armonios și unitar, având o bună relație vizuală interior-exterior. Juriul consideră că rafinamentul și expresivitatea contemporană ale volumului vor fi atuuri pentru evidențierea pavilionului în contextul general al Expoziției Mondiale. A fost apreciată atenția acordată detaliilor fațadei exterioare a pavilionului, realizată din ceramică albă și efectul sensibil de filtrare și reflexie a luminii de către aceasta.
Conceptul curatorial este un concept umbrelă care face o paralelă bună între trecut, prezent și viitor, care se adresează tuturor generațiilor și care propune și o funcționalitate ulterioară (precum Muzeul pentru copii). La acest concept contribuie sloganul și logoul alese, care exprimă ideea că echilibrul natural este fragil și trebuie protejat. Având în vedere că România se poziționează ca un exportator de noi tehnologii IT, „New Nature” este o metaforă puternică, ce trimite la acest context inovativ global”.
Expoziția Mondială 2020 din Dubai se va desfășura pe o perioadă de 6 luni între 20 octombrie – 10 aprilie, având ca tema Connecting Minds, Creating the Future (Conectând minţile, creăm viitorul).
Timp de șase luni, România va organiza evenimente artistice și diplomatice, expoziții permanente și temporare dar și acțiuni interculturale și de ospitalitate.
'Pavilionul României îşi propune să aducă în cadrul 'EXPO 20120 Dubai' pentru cele 6 luni de desfăşurare a manifestării expoziţionale o sumă de contribuţii care să acopere mai multe domenii sectoriale: tehnologie, IMM-uri, mediu, energiile regenerabile, biotehnologiile, polii de excelenţă - competitivitatea, start up-ul şi inovarea, cultura, turismul şi gastronomia', a declarat comisarul general al secţiunii române la EXPO 2020 din partea Ministerului Afacerilor Externe, Mihail Doru Dediu.
El a mai precizat că participarea la această expoziţie urmăreşte, pe lângă acţiunile de diplomaţie publică, şi o componentă de promovare economică, permiţând crearea unei imagini pozitive pentru companiile şi produsele româneşti, precum şi atragerea investiţiilor străine în România.
Potrivit reprezentantului MAE, la Expoziţia Mondială 2020 din Dubai sunt aşteptaţi circa 25 de milioane de vizitatori şi reprezentanţi din peste 190 de state