Patru medicamente noi ar putea fi disponibile pentru pacienții oncologici
Patru medicamente noi ar putea fi disponibile pentru pacienții oncologici peste câteva zile, de la 1 februarie.
Articol de Florin Lepădatu, 30 Ianuarie 2023, 08:00
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Patru medicamente noi ar putea fi disponibile pentru pacienții oncologici peste câteva zile, de la 1 februarie. Au fost deja avizate și s-au întocmit protocoalele de prescriere, astfel că mai este nevoie doar de un ordin al Ministerului Sănătății pentru a fi introduse pe listele de compensate.
Pentru a avea acces la tratamente inovative trebuie însă îndeplinite anumite condiții, după cum transmite reporterul RRA Adriana Turea: ”Președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății, conferențiar doctor Michael Schenker, precizează că, pentru a avea acces la un tratament inovativ, pacientul oncologic trebuie să aibă un diagnostic complet din punct de vedere genetic și molecular.
Michael Schenker: ”Primul pas trebuie să fie reprezentat de implementarea diagnosticului molecular în practica de rutină. Știu că la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate deja se discută intens vizavi de acest subiect și sperăm ca în viitorul contract-cadru să existe deja această posibilitate de a face astfel de determinări moleculare. Soluția tehnică există, se numește NGS; este cea mai corectă metodă de determinare.”
Un exemplu de utilizare a acestei determinări este cancerul bronhopulmonar, mai ales pentru pacienții cu stadii avansate, această formă de cancer având 14 modificări genetice, ce ar putea fi determinate mult mai ușor printr-o singură analiză, în loc de 14 analize, pentru care ar putea să nu existe suficiență /.../. În România, terapia personalizată se utilizează în practica de zi cu zi pentru că sunt multe medicamente decontate de stat.”