Patru demnitari ai guvernului, cercetaţi de ANI
Premierul Victor Ponta spune că acuzele aduse de Agenţia Naţională de Integritate celor patru demnitari se referă la elemente dinainte ca aceştia să facă parte din guvern.
Articol de Florin Matei, 09 Noiembrie 2012, 10:32
Sesizările ANI privind o posibilă incompatibilitate a patru demnitari ai guvernului nu se referă la probleme legate de activitatea lor în cadrul executivului, ci la elemente din trecut, a declarat premierul Victor Ponta.
El a făcut această precizare după ce Agenţia Naţională de Integritate a acuzat trei miniştri şi pe adjunctul secretarului general al guvernului de incompatibilitate, conflict de interese şi averi nejustificate.
"Din primele date, am constatat că sesizările nu se referă la probleme de incompatibilitate legate de activitatea lor în cadrul echipei guvernamentale, ci la elemente din trecut" a precizat premierul Ponta.
Comunicatul guvernului |
Premierul le-a cerut celor patru demnitari să demareze toate procedurile legale permise pentru a-şi prezenta punctul de vedere în faţa instituţiei şi, dacă este cazul, pentru a contesta acuzaţiile care li se aduc.
Şeful executivului a precizat că, dacă acuzaţiile ANI se vor dovedi întemeiate, cei in cauză nu vor mai face parte din echipa guvernamentală.
Cei patru demnitari cercetaţi de ANI sunt ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Eduard Hellvig, cel al transporturilor, Ovidiu Silaghi, ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, precum şi secretarul general adjunct al guvernului, Sorin Dan Mihalache, transmite reproterul Radio România Actualităţi, Mădălina Verman.
Potrivit ANI, ministrul dezvoltării s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate din cauza unui contract de muncă.
Ministrul transporturilor nu poate justifica suma de 45.000 de euro, fiind bănuit şi de tranzacţii financiare suspecte.
Liviu Pop este acuzat de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice.
Alţi foşti trei miniştri, acuzaţi de incompatibilitate şi conflict de interese de ANI
La sfârşitul lunii octombrie, Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate l-au acuzat pe fostul ministru al culturii, senatorul Mircea Diaconu, de săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice şi au sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea cercetării acestuia, se arată într-un comunicat de presă al ANI.
Senatorul liberal Mircea Diaconu, director al Teatrului "C. I. Nottara", este acuzat de ANI că şi-ar fi angajat nelegal soţia, Maria Diana Diaconu, în funcţia de regizor artistic deşi aceasta nu îndeplinea condiţiile înscrise în fişa postului de regizor artistic, adică minimum un an experienţă în domeniul regiei, se mai arată în comunicat.
În septembrie, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în vederea cercetării fostului ministru al sănătăţii, Vasile Cepoi, pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie, în legătură cu derularea unui proiect finanţat prin POSDRU, pe vremea când acesta era director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.
Potrivit ANI, Vasile Cepoi ar fi participat, în calitate de director al DSP Iaşi, la luarea unei decizii, prin semnarea unui acord de parteneriat, angajând instituţia pe care o conducea la acea dată ca partener în proiectul "Calitate şi performanţa în sistemul sănătăţii publice din România" derulat în baza Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).
La începutul lunii iunie, Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au sesizat Parchetul instanţei supreme pentru conflict de interese şi, implicit, incompatibilitate, în cazul senatorului Ecaterina Andronescu, fost ministru al educaţiei.
În documentele ANI se arată că în timpul mandatului său de ministru a fost şi manager în cadrul unui proiect POSDRU şi în această calitate ar fi încasat suma de aproape 40 mii de lei.