Patronatele susţin scrisoarea de intenţie către FMI
Premierul Emil Boc a afirmat că singura măsură de austeritate posibilă este reducerea cheltuielilor bugetare motivându-şi măsura prin politica salarială greşită în anii 2007-2008.
Articol de Diana Domenico, 21 Mai 2010, 19:32
Patronatele susţin formula actuală a scrisorii suplimentare de intenţie către FMI în care se preconizează reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.
Patronatele mai sugerează că procentele tăiate din pensii, de exemplu, ar putea fi recuperate dacă pensionarii ar munci câteva ore pe zi.
Premierul Emil Boc a insistat asupra ideii că singura măsură acceptabilă acum este reducerea cheltuielilor bugetare. Şi-a motivat această măsură prin politica salarială greşită în anii 2007-2008.
Premierul Emil Boc a declarat după întâlnirea cu patronatele că susţine reducerea cheltuielilor bugetare prin diminuarea salariilor şi pensiilor, iar garantarea faptului că taxele, respectiv, cota unică şi TVA-ul nu vor fi majorate în 2011, depinde de criza economică internaţională şi de implementarea măsurilor anti-criză anunţate.
Varianta scăderii cheltuielilor bugetare va permite, în opinia premierului, plata datoriilor către firme, cofinanţarea unor proiecte europene, finalizarea investiţiilor.
Măsuri suplimentare
Ca măsuri suplimentare, premierul a amintit combaterea evaziunii fiscale, restructurarea companiilor de stat, impozitarea suplimentară începând cu a doua proprietate sau creşterea accizelor la produsele de lux.
"Facem acest efort acum pentru a preveni răul mai mare care se poate întâmpla în viitor. Trebuie să ajungem să plătim salarii şi pensii din resursele noastre, din cât producem, din cât contribuim la fondul de pensii şi nu din mprumut. Pentru asta, am ales să nu majorăm taxele şi am ales să sprijinim sectorul privat cel care produce resursele cu care vom putea să creştem salariile, să creştem pensiile. Am ales răul cel mai mic" a spus primul ministru.
Patronatele sunt de acord cu tăierea salariilor bugetarilor şi a pensiilor, chiar dacă piaţa internă ar putea înregistra o scădere de 10-15%.
În opinia acestora, acceptarea variantei de creştere a taxelor ar fi împins România în colaps, iar angajatorii nu ar mai fi putut plăti salariile.
Pentru a compensa pierderile cauzate de tăierile pensiilor, patronatele au venit cu propunerea ca pensionarii să poată lucra câteva ore pe zi, iar salariul cu care vor fi plătiţi să fie impozitat foarte puţin.
Pentru angajaţi, soluţia propusă a fost ca un loc de muncă să fie ocupat de două persoane.
Fiecare ar lucra câte patru ore şi ar primi 60% din salariu.
Avantajele ar fi că angajatul nu-şi pierde locul de muncă, iar statul plăteşte mai puţine indemnizaţii de şomaj.
Preşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Agathon a spus că varianta actuală a scrisorii este cea mai indicată în actualul context social.
"Susţinem scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional, bazată pe cei doi piloni de forţă şi pe care îi ştiţi foarte bine -reducerea veniturilor în sectorul bugetar şi din păcate şi a pensiilor. Am hotărât acest lucru pentru că alternativa de creştere a taxelor şi impozitelor ar fi condus România într-o stare de colaps, iar începând cu luna noiembrie n-am mai putea să plătim salarii şi pensii pentru bugetari, şi, practic pentru nimeni. Şi poate eram obligaţi ca cei care avem afaceri să plecăm în Georgia sau în Polonia,Ungaria sau Cehia ", a declarat Dan Matei Agathon.
Pensionarii resping ideea de a munci câteva ore pe zi pentru recuperarea procentelor tăiate din pensii, cum au sugerat patronatele.
Pensionarii resping ideea avansată de patronate să se întoarcă la muncă pentru a mai recupera din veniturile care vor fi reduse.
În primul rând pentru că nu au unde, apoi pentru că mulţi dintre ei nu mai au capacitatea fizică necesară uui astfel de efort.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din România, Nedelcu Preda a spus că patronatele nu pot asigura locuri de muncă tinerilor, aşa că nu vede ca realistă această propunere.
"Este surprinzătoare pentru mine această sugestie a patronatelor şi aş vrea înainte de orice să remarc faptul că discuţiile despre viaţa noastră, a pensionarilor, patronatele, presa, sidicatele, dar cu noi, pensionarii, nu discută nimeni, nu ne întreabă ce părere avem noi. Este bine dacă patronatele asigură locuri de muncă pentru pensionarii care pot să muncească, nu pentru cei care au vârste foarte îaintate de 70, 75, 80 de ani. Dar patronatele nu asigură locuri de muncă nici pentru cei tineri. De unde până unde ne asigură nouă, pensionarilor, locuri de muncă?" a afirmat Nedelcu Preda.