Patronatele din transporturi vor discuta la guvern despre nivelul RCA
Reprezentanţii patronatelor din transporturi au programată miercuri dimineaţă o nouă întâlnire cu membri ai Guvernului.
Articol de Mihaela Enache, 13 Septembrie 2016, 21:56
Reprezentanţii patronatelor din transporturi au programată miercuri dimineaţă o nouă întâlnire cu membri ai Guvernului, înainte de şedinţa Executivului în care ar urma să se discute şi - eventual - adopte Ordonanţa de Urgenţă care să reglementeze mai strict piaţa poliţelor RCA.
Documentul a fost cerut insistent de transportatori, pentru a limita scumpirea exagerată - susţin ei - în ultima perioadă, a asigurării obligatorii pentru autovehicule. Altfel ameninţă cu proteste de amploare - joi, la Bucureşti şi în 20 de oraşe din ţară. In acest context a fost adoptat azi în Senat - ca primă cameră sesizată - şi un proiect de lege care vizează acelaşi domeniu al poliţelor RCA.
Pe fondul nemulţumirii patronatelor din transporturi, senatorii au grăbit dezbaterea şi votul pentru proiectul de lege care în principal vizează stabilirea unor tarife de referinţă, în funcţie de care companiile de asigurări să calculeze valoarea poliţelor.
În privinţa firmelor de transport, proiectul prevede ca şoferul să preia mai mult din responsabilitate în cazul accidentelor în care este implicat, aceasta fiind în prezent în sarcina companiei de care aparţine, a explicat azi în Parlament unul dintre iniţiatorii legii, senatorul PSD Sorin Bota.
Liberalii au semnalat în cadrul dezbaterilor că nu mai este cazul să se parcurgă procedura parlamentară, mai lungă, întrucât mâine Guvernul ar urma să emită amintita ordonanţă de urgenţă, dar proiectul a trecut de Senat cu o largă majoritate şi va fi trimis către Camera Deputaţilor, decizională.
Tarife de referinţă, pe categorii de autovehicule, este ceea ce au cerut transportatorii în mod deosebit, pentru ca firmele de asigurări să nu mai poată creşte preţul poliţelor oricât şi oricum.
Ministerul Finanţelor a prezentat principalele prevederi cuprinse în proiectul de Ordonanţă, preluate în mare parte din propunerile transportatorilor: mai multă transparenţă în stabilirea preţurilor, mai multă flexibilitate pentru durata de valabilitate a unei asigurări sau posibilitatea compensării directe.
Forma finală a documentului ar putea rezulta în urma discuţiilor de miercuri, inclusiv cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei.