”Patrimoniul forestier pe care statul român îl deține în proprietate este în valoare de circa 100 de miliarde de euro”
„Apel matinal” - Invitat: Silviu Geană, liderul Federației Sindicatelor din Silvicultură „Silva”.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Decembrie 2022, 09:10
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - „Matinal” - Realizatori: Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu; Invitat: Silviu Geană, liderul Federației Sindicatelor din Silvicultură „Silva”
Daniela Petrican: Istoria ne-a lăsat ca mijloc de constatare, printre altele, și celebra formulare „Doi pași înainte, unul înapoi”. Actualul executiv pare să-și fi stabilit în acest sens acțiunea guvernamentală și în materie de legiferare. Pe scurt, cabinetul coaliției vrea să reorganizeze activitatea comercială a regiilor autonome, prin înființarea de societăți pe acțiuni și societăți cu răspundere limitată. Regia Pădurilor Romsilva se află în această situație.
Cătălin Cîrnu: Federația Sindicatelor „Silva”, care reprezintă interesele a 15 mii de membri ce lucrează în zona de administrare a pădurilor din România, a reacționat. Aceasta alarmează opinia publică, susținând că inițiativa legislativă a guvernului va face mai mult rău decât binele preconizat. L-am invitat și noi, la microfonul „Apelului matinal” astăzi pe Silviu Geană, liderul Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva, inginer forestier de profesie, tocmai pentru a înțelege mai bine sensul avertismentului. Bună dimineața!
Silviu Geană: Bună dimineața Radio România Actualități și tuturor ascultătorilor noștri. Într-adevăr, Federația Sindicatelor „Silva” trage un semnal de alarmă cu privire la această inițiativă a Guvernului României...
Cătălin Cîrnu: De ce vă îngrijorați?
Silviu Geană: ...de a reorganiza toate regiile autonome ale statului prin divizarea activităților de serviciu public de activitățile comerciale. Conform acestui proiect de lege, inițiat în data de 14 decembrie și trecut așa, prin guvern, pe repede înainte, care vizează modificarea și completarea OUG 109 pe 2011, toate activitățile comerciale ale acestor regii vor fi organizate în societăți pe acțiuni care, la un moment dat, probabil vor fi listate la bursă și acțiunile vândute sau în societăți cu răspundere limitată. Toată povestea asta urmează a se întâmpla într-un interval de cel mult trei ani de la data adoptării modificării legislative, iar una dintre întreprinderile publice vizate direct este Romsilva, Regia Națională a Pădurilor și, implicit, cele 3,1 milioane de hectare de păduri pe care statul român le mai are încă în proprietate.
Cătălin Cîrnu: Ce ar pierde Romsilva sau, altfel spus, ce ar câștiga statul?
Silviu Geană: Cred că statul român nu va câștiga nimic din povestea asta, pentru că se pune sub umbrela acestui PNRR mult negociat fiecare acțiune pe care guvernul o întreprinde în acest moment și vreau să informez opinia publică că patrimoniul forestier pe care statul român îl deține în proprietate este în valoare de circa 100 de miliarde de euro, reprezentând circa un miliard de metri cubi de lemn, înmulțit cu, eu știu, 100 de euro pe metru cub, rezultă această această valoare. Or, pentru un PNRR care, eu știu, pune la dispoziția statului român granturi în valoare de 14-15 miliarde de euro, cred că nu este bine să sacrificăm o avere a statului român de 100 de miliarde. Romsilva funcționează de peste 30 de ani cu rezultate remarcabile în ce privește gestionarea durabilă a pădurilor. Administrează acest patrimoniu de 3,1 milioane hectare păduri de stat, pe lângă încă un milion de hectare păduri private, regenerează anual peste 15 mii de hectare pe cale /.../.
Cătălin Cîrnu: S-a întâmplat ceva. Da, e clar. Problemele sunt legate de legătura telefonică. O vom restabili imediat. Ne amintim, pe scurt, despre ultimele întâmplări. Federația Sindicatelor „Silva”, care reprezintă interesele a 15 mii de membri ce lucrează în zona de administrare a pădurilor din România, este nemulțumită de toate întâmplările. Am refăcut legătura. Ne auziți? Bună dimineața! Să continuăm.
Silviu Geană: Da, vă /.../. O să revin cu considerentele noastre. Una din întreprinderile publice vizate în mod direct este Romsilva și, implicit, cele 3,1 milioane de hectare de păduri pe care statul român le mai are în proprietate. Acest patrimoniu de fond forestier pe care statul îl deține în proprietate publică are o valoare de peste 100 de miliarde de euro în momentul de față și cred că statul român nu își permite, pentru eu știu, 14-15 miliarde pe care PNRR-ul le pune ca granturi la dispoziția statului român, să facă o privatizare a acestor păduri. Romsilva funcționează de peste 30 de ani cu rezultate remarcabile în ce privește gestionarea durabilă a pădurilor. Regenerează anual circa 15 mii de hectare pe cale naturală sau prin împăduriri, avem unele din cele mai valoroase păduri la nivel european și chiar mondial, iar asta este dovada muncii noastre, a silivicultorilor români și a școlii românești de silvicultură. Romsilva este totodată unul din cei mai mari angajatori din România, având circa 15 mii de salariați, iar pe orizontală circa 100 de mii de oameni depind de buna funcționare a acestei regii.
Daniela Petrican: Domnule Geană, noi înțelegem în genere ce înseamnă interes național. Pe de altă parte, pădurile statului român sunt acoperite de legea siguranței naționale. Vedeți vreo contradicție în termeni între intenția legislativă a guvernului și legea ce amendează tocmai această inițiativă?
Silviu Geană: Taman asta am subliniat, că prin adoptarea acestei legi statul român face o greșeală capitală, iar interesul național este efectiv călcat în picioare, în condițiile în care pădurile sunt, așa cum spuneți și dumneavoastră, incluse în legea siguranței naționale, conform căreia orice acțiuni sau inacțiuni ce lezează interesele economice strategice ale României constituie amenințare la adresa securității naționale a României.
Daniela Petrican: Dar dumneavoastră ați fost consultați în această privință? Conform legii, fiecare dintre părți, în cadrul dialogului social, are dreptul de a-și expune motivele pentru sau împotriva unei inițiative legislative sau unui proiect de lege.
Silviu Geană: Nu: Proiectul de lege a fost elaborat pe repede înainte de către Guvernul României, a fost pus în transparență pe data de 14, în urmă cu o săptămână. Noi am trimis un punct de vedere /.../.
Daniela Petrican: Da, iarăși...
Cătălin Cîrnu: Aceleași dificultăți. Mă gândisem și eu la o întrebare, până la urmă. Tocmai ce îl ascultasem pe invitatul nostru vorbindu-ne despre PNRR. Ce legătură o avea PNRR, până la urmă, cu reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor? Semnalul telefonic ne joacă feste, nu ştim exact care este cauza, dar cu siguranţă ne reauzim.
Daniela Petrican: Am restabilit legătura.
Silviu Geană: Deci, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a trimis punctul de vedere încă din data de 16 decembrie către dl prim-ministru Nicolae Ciucă, către SGG şi către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor cu solicitarea de a nu fi avizat acest proiect de act normativ. Nu ştiu ce s-a întâmplat, pentru că luni am avut şedinţă de Consiliul Naţional tripartit. Personal am participat la această întâlnire. Am atras atenţia dlui prim-ministru Nicolae Ciucă, ministrului de finanţe, ministrului muncii, dar şi secretarului general al guvernului că este o greşeală elaborarea acestui act normativ, nu doar ca impact pe păduri, pentru că, să ştiţi vor fi afectate, pe lângă Regia Naţională a Pădurilor, Romsilva, şi Monetăria Statului şi Monitorul Oficial şi RAPPS-ul şi multe alte regii ale statului.
Cătălin Cîrnu: Poate se încearcă ca toate lucrurile, ca toate aceste regii să meargă din ce în ce mai bine. Dar aminteaţi mai devreme de PNRR. Ce legătură are cu reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor?
Silviu Geană: Păi justificarea principală este pusă pe seama PNRR, pentru că este un jalon acolo şi tot ceea ce se întâmplă în perioada aceasta, de la elaborarea strategiei forestiere naţionale pentru păduri, urmează modificarea Codului Silvic, urmează modificarea HG 229, care reglementează funcţionarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, toate sunt puse ca justificare pentru a destructura această unitate a statului, care, repet, în momentul de faţă, funcţionează în parametri optimi. Cu siguranţă există loc de mai bine întotdeauna, dar nu distrugând ceea ce funcţionează.
Cătălin Cîrnu: Peste trei milioane de hectare de suprafeţe împădurite în acest moment pentru România. Dvs. personal consideraţi că suprafaţa ar trebui să crească în viitorul apropiat?
Silviu Geană: Cu siguranţă da şi este un angajament al statului român mult mai important decât PNRR. Este un angajament prin Codul Silvic prin care Parlamentul României a legiferat creşterea suprafeţei de fond forestier cu două milioane de hectare până în anul 2035, iar, din păcate, România nu face nimic în acest sens.
Cătălin Cîrnu: Aşteptăm o invitaţie, care să vină din partea Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură să participăm şi noi la o acţiune de plantare a copacilor, a arborilor, anul viitor, după sărbători. Mulţumim pentru prezenţa alături de noi şi suntem atenţi la tot ceea ce se va întâmpla.
Silviu Geană: Şi noi vă mulţumim şi vă dorim toate cele bune. Sărbători cu bine!
Cătălin Cîrnu: Sărbători cu bine să avem cu toţii!