Patriarhul Daniel a oficiat Vecernia Învierii Domnului
Slujba cu orânduială specială trimite la ideea faptului că Învierea lui Hristos nu a fost destinată doar poporului iudeu, din care acesta a făcut parte, ci este universală,
Articol de Cristian Curte, 20 Aprilie 2014, 13:42
Duminică după-amiază, la Catedrala Patriarhală, din Bucureşti, s-a oficiat Vecernia Învierii Domnului, slujbă cu orânduială specială.
Este singura dată în an când în biserică se citeşte o evanghelie, de la Sfântul Apostol Ioan, în mai multe limbi.
Slujba trimite la ideea faptului că Învierea lui Hristos nu a fost destinată doar poporului iudeu, din care acesta a făcut parte, ci este universală,
îi cheamă, de fapt, prin această slujbă, la credinţă, pe toţi cei care trăiesc pe pământ, toate neamurile, de aceea evanghelia se citeşte în 12 limbi, la Catedrala Patriarhală, din Bucureşti.
Slujba a fost oficiată de părintele patriarh Daniel împreună cu Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Episcopiei Bucureştilor.
Un fragment din Evanghelie, pe care creştinii l-au ascultat, vine din Evanghelia Sfântului Apostol Ioan şi este momentul emoţionant, când, după învierea lui Hristos, acesta intră practic prin uşile încuiate într-o cameră în care se aflau apostolii şi le dovedeşte palpabil faptul că a înviat din morţi.
Toți creștinii prăznuiesc Paștele
O slujbă care a marcat această sărbătoare s-a ţinut duminică dimineaţă şi la Catedrala Romano-Catolică "Sfântul Iosif".
În mesajul său de Paşte, Arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, Ioan Robu le-a spus credincioşilor că sărbătoarea Paştelui se transformă de la sine în mărturisire de credinţă şi în transmitere a acestei credinţe către cei care vor veni după noi.
"Adevărul Învierii lui Iisus Hristos s-a răspândit în toată lumea. A ajuns la noi şi noi cinstim această sărbătoare a Învierii Domnului aşa cum au făcut-o bunii şi străbunii noştri, cu credinţă, cu adâncă încredere în Cel prezent, în Cel care este de-acum pentru totdeauna şi peste tot Domnul. Iisus a înviat. Şi noi vom învia. Aceasta este învăţătura esenţială a Paştelui", a spus Arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, Ioan Robu.