Patriarhia Română susține menținerea ca muzeu a bazilicii Sfânta Sofia
Patriarhia Română își exprimă susținerea pentru menținerea ca muzeu a bazilicii Sfânta Sofia din Istanbul.
Articol de Cristian Curte, 09 Iulie 2020, 12:08
Patriarhia Română își exprimă susținerea pentru menținerea ca muzeu a bazilicii Sfânta Sofia din Istanbul, precum și solidaritatea cu toți cei care apără acest simbol al Ortodoxiei.
În Turcia se discută în această perioadă transformarea acestui edificiu în moschee. Hagia Sophia a fost cea mai importantă catedrală a creștinătății timp de 900 de ani, înainte de a fi transformată în moschee, vreme de 500 de ani. Apoi, din 1934, bazilica a devenit muzeu.
La începutul lunii, o asociație din Turcia a cerut Consiliului de Stat reconversia în moschee a catedralei Sfânta Sofia, transformată în muzeu în timpul regimului lui Mustafa Kemal Atatürk.
Inițiativa, sprijinită de președintele Recep Tayyip Erdogan, a provocat reacții de condamnare din partea Patriarhului ecumenic Bartholomeu I, care a declarat că "transformarea catedralei Sfânta Sofia în moschee va dezamăgi milioane de creştini din întreaga lume, iar Sfânta Sofia, care datorită sfințeniei sale este un centru de importanță vitală, unde Orientul se întâlnește cu Occidentul, va dezbina aceste două lumi''.
Un mesaj de sprijin pentru poziția Patriarhului ecumenic Bartholomeu I a venit și din partea Patriarhului Kirill al Moscovei, care a declarat cu două zile în urmă că ''amenințarea Hagiei Sophia este o amenințare la adresa întregii civilizații creștine și, prin urmare, la spiritualitatea și istoria noastră''.
Până în ziua de astăzi, pentru fiecare ortodox, Hagia Sophia este un mare altar al creștinilor.
Sfânta Sofia a fost ridicată între anii 532-537 de împăratul bizantin Iustinian I și a fost catedrala principală a Imperiului Roman de Răsărit până în anul 1453, când, în urma cuceriri Constantinopolului de otomani, a fost transformată în moschee.