Pastilele cu iod vor fi distribuite persoanelor cu vârsta sub 40 de ani
Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că persoanele de peste 40 de ani nu trebuie să primească iod decât în cazul unei expuneri directe.
Articol de Radiojurnal, 30 Martie 2022, 13:41
Populaţia va fi informată despre cum şi când se administrează pastilele de iodură de potasiu necesare doar în cazul unui incident nuclear, care se soldează cu creşterea nivelului de radiaţii. Medicamentele sunt acum la direcţiile de sănătate publică şi ar putea fi distribuite către persoanele ligibile, prin cabinetele medicilor de familie, cu toate că aceştia nu sunt de acord. În caz de incident nuclear şi anunţ al autorităţilor este necesară administrarea iodurii de potasiu - trebuie ţinut cont de faptul că aceste pastile nu sunt bune pentru toată lumea şi este nevoie de o atenţie deosebită asupra concentraţiei indicate pentru fiecare categorie de vârstă în parte.
Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că medicamentele vor fi distribuite tuturor persoanelor cu vârsta sub 40 de ani.
Alexandru Rafila: La copiii nou-născuți, până la vârsta de o lună, un sfert de comprimat; jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la 3 ani; între 3 și 12 ani un comprimat; la copiii peste 12 ani și adulți două comprimate, şi femeile gravide sau cele care alăptează.
Reporter: La adulții peste 40 de ani nu se recomandă aceste pastile, cu excepția cazurilor în care persoanele respective au fost expuse direct radiaţiilor nucleare, ceea ce nu se întâmplă în România.
Alexandru Rafila: Persoanele de peste 40 de ani, care, din punct de vedere metabolic sunt mai puţin active, iar rata de incorporare a iodului în tiroidă este mai mică, nu trebuie să primească decât în cazul unei expuneri directe, adică dacă eşti în locul în care s-a produs incidentul, decât dacă eşti la distanţă, unde concentraţiile de iod radioactiv, în mod evident, sunt mai mici. Beneficiile versus riscuri sunt în cazul acestor persoane, beneficiile sunt mai mici decât riscurile. Îţi blochezi funcţionarea tiroidei, mai ales după 40 de ani, e bine să nu fii 'beneficiarul' unor cantităţi mari de iod, or o astfel de pastilă, 65 de miligrame, înseamnă foarte mult iod.
Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a mai adăugat că pastilele cu iodură de potasiu se păstrează în ambalajul original, iar valabilitatea este trei ani.