Paștele în cel mai vechi lăcaş de cult al momârlanilor, Biserica Sânonilor
Pentru că este monument istoric, aici se ţin slujbe doar de trei ori pe an, iar cea mai însemnată zi de prăznuire a vechii biserici este chiar duminica Paştelui.
Articol de Ilie Pintea, 12 Aprilie 2015, 11:17
La Petroşani, cel mai vechi lăcaş de cult al momârlanilor, Biserica Sânonilor, este în sărbătoare.
Pentru că este monument istoric, aici se ţin slujbe doar de trei ori pe an, iar cea mai însemnată zi de prăznuire a vechii biserici este chiar duminica Paştelui.
Cea mai veche biserică din Valea Jiului, Biserica Sânonilor, este astăzi în sărbătoare pentru că aici se slujeşte doar la Paşte şi în ziua Sfinţilor Harhangheli Mihail şi Gavriil.
Înconjurată acum de blocuri, vechea biserică se află pe locul uneia ridicate aici cu un mileniu şi mai bine în urmă - aşa cum spune preotul Marius Isai.
"Sfânta Biserică de aici este cred cea mai veche din Valea Jiului, de aceea a fost declarată şi monument istoric, de aceea şi slujim atât de rar aici.
"Această biserică a fost construită pe locul altei biserici, foarte vechi, pentru că noi avem un clopot de la anul 700, deci este un clopot străvechi.
"Probabil şi strămoşii noştri au construit această biserică cu uşile mai mici ca să mai plecăm capul, nu ca şi celelalte noi care le facem şi de multeori nu prea plecăm capul înaintea lui Dumnezeu", a afirmat Marius Isai.
De fiecare dată când se slujeşte aici, Biserica Sânonilor este plină de lume şi nu doar momârlanii vin să o vadă, ci şi turiştii care ajung la Petroşani.
-Lumea vine parcă şi de curioşi să vadă cum e biserica.
-Am auzit că au venit mulţi să fotografieze, vin să vadă. Vai, le place foarte mult!
Biserica Sânonilor e monument istoric şi este înconjurată de lespezi mari de râu, aşezate în poziţie verticală, ce marchează vechi morminte, inclusiv masa altarului fiind construită dintr-o asemenea piatră.