Participare G. Ciamba la reuniunea informală cu statele candidate UE
Participarea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea informală cu statele candidate UE.
Articol de Radu Dobriţoiu, 11 Martie 2019, 22:31
Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a găzduit în data de 11 martie 2019, la Bucureşti, o reuniune informală cu statele candidate la aderarea la UE, în marja reuniunii informale a miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre UE.
Reuniunea a reprezentat o bună oportunitate de a stimula dialogul cu statele candidate la aderarea la UE (Serbia, Muntenegru, Turcia, Republica Macedonia de Nord şi Albania), precum şi de a avea un schimb de opinii cu privire la stadiul reformelor interne şi al perspectivelor de avansare a relaţiilor cu Uniunea Europeană, precizează MAE într-un comunicat de presă.
George Ciamba a arătat că România, în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE, a exprimat susţinerea pentru menţinerea politicii de extindere ca prioritate a Uniunii Europene, subliniind succesul acestei politici şi valoarea sa adăugată pentru UE în ansamblul său. A încurajat, în acest sens, menţinerea angajamentului candidaţilor în eforturile de reformă, esenţiale pentru modernizarea şi transformarea societăţilor şi pentru facilitarea unor evoluţii pozitive în cadrul politicii de extindere, în linie cu concluziile Consiliului UE din iunie 2018.
În cadrul întâlnirii, au fost prezentate reformele parcurse de statele candidate în sprijinul avansării discuţiilor la nivel UE, aceste aspecte urmând să fie promovate de Preşedinţia română la nivelul Consiliului UE şi în dialogul cu instituţiile europene, în perspectiva viitorului Pachet Extindere, document ce urmează să fie publicat de Comisia Europeană la finalul lunii mai.
În cadrul reuniunii au fost apreciate eforturile Preşedinţiei României la Consiliul UE pentru avansarea politicii de extindere, prin plasarea acesteia printre priorităţile agendei externe a Preşedinţiei, prin evenimentele dedicate regiunii şi prin invitarea statelor candidate la evenimente de nivel organizate pe parcursul mandatului. Totodată, au fost discutate modalităţi prin care sprijinul UE pentru statele candidate poate fi eficientizat, în vederea stimulării unor progrese substanţiale, în beneficiul cetăţenilor.
Din discuţiile cu reprezentanţii statelor candidate a reieşit, totodată, sprijinul pentru consolidarea proiectului european, fiind subliniată contribuţia politicii de extindere la realizarea obiectivului unei Europe mai puternice, unite, capabile să exercite un rol puternic pe plan global.