Partenerul principal al UE "în privinţa securităţii este NATO"
Traian Băsescu a precizat că la Consiliul European de iarnă "s-a stabilit că partenerul principal al Uniunii Europene în privinţa securităţii şi în privinţa apărării este NATO".
Articol de Sorin Solomon, 20 Decembrie 2013, 18:02
Traian Băsescu a explicat, într-o declaraţie de la Palatul Cotroceni, ce s-a discutat la Consiliul European la care şeful statului a participat, precizând că "s-a stabilit că partenerul principal al Uniunii Europene în privinţa securităţii şi în privinţa apărării este NATO".
Traian Băsescu a spus că aşa numitul Consiliu European de Iarnă a avut o agendă extrem de importantă.
"Primul şi cel mai important punct pe ordinea de zi a fost politica de securitate şi apărare comună; al doilea subiect a fost legat de politicile europene economice şi de ocupare; cel de-al treilea - consolidarea Uniunii Economice şi Monetare; cel de-al patrulea - extinderea Uniunii Europene; al cincilea - energia; al şaselea - problema migraţiei în regiunea Mării Mediterane.
AUDIO: Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu.
"Subiectul de forţă, însă, a fost cel legat de politica de securitate şi apărare comună şi rolul acestui Consiliu a fost să stabilească o perspectivă strategică în vederea modificării politicii comune de apărare din 2003" a mai spus preşedintele.
România va trebui să-şi stabilească un set de segmente în care poate fi performantă în industria de apărare, a declarat astăzi preşedintele României.
Traian Băsescu a mai spus că industria de apărare din România are nevoie şi de bani pentru cercetare.
Oficiu pentru combaterea criminalităţii informatice, la Bucureşti
Consiliul Europei a luat decizia de înfiinţare la Bucureşti a unui oficiu pentru combaterea criminalităţii informatice, a declarat vineri preşedintele Traian Băsescu.
El a precizat că a propus, în cadrul reuniunii desfăşurate la Bruxelles, ca acest oficiu, a cărui înfiinţare s-a semnat deja la Bucureşti, să devină o agenţie a UE.
Preşedintele şi-a exprimat speranţa că "performanţii noştri hackeri" să treacă de altă parte a baricadei.
Şeful statului a mai afirmat că pierderile cauzate de criminalitatea cibernetică pentru anul 2012, la nivelul UE, ajung la 290 de miliarde de euro.
Potrivit şefului statului, zilnic sunt atacate şi scoase din funcţiune 148.000 de calculatoare, iar 150.000 de viruşi introduşi în sistemele cibernetice ale statelor UE.