Parteneriatul public-privat din sănătate "trebuie îmbunătăţit"
Specialiştii atrag atenţia că slaba contribuţie a sectorului privat pe de o parte, dar şi fondurile insuficiente alocate de autorităţi agravează problemele din sistem.
Articol de Adriana Turea, 09 Aprilie 2013, 15:13
Sistemul de sănătate din România nu va cunoaşte îmbunătăţiri semnificative în următorii ani, estimează specialiştii care atrag atenţia că slaba contribuţie a sectorului privat pe de o parte, dar şi fondurile insuficiente alocate de autorităţi agravează problemele din sistem.
În România bugetul de stat finanţează aproape în totalitate sănătatea, în timp ce în UE contribuţia din asigurările de sănătate private reprezintă cam o treime din banii care intră în sistem - arată reprezentanţii mai multor instituţii implicate în domeniu, prezenţi la o conferinţă de specialitate, organizată marţi .
Bugetul sănătăţii nu va ajunge la 6% din PIB în următorii trei-patru ani, este de părere directorul unei firme de consultanţă din domeniul sănătăţii, Radu Comşa.
Acest lucru este justificat prin faptul că în România contribuţiile actuale la bugetul sănătăţii sunt insuficiente pentru a finanţa cererea de servicii medicale şi de medicamente.
Fonduri mai consistente din asigurările private de sănătate
Radu Comşa spune că fondurile obţinute din asigurările private de sănătate, adică din contribuţiile pacienţilor la diferite servicii medicale ar trebui să fie mai consistente.
"Cred că a ajunge la 2,5% sau chiar 2% părerea este că nu se poate face fără creşterea semnificativă a asigurărilor private complementare. Pe de altă parte, privind din perspectiva strictă a Fondului Naţional de Asigurări de Sănătate, fondul este într-o situaţie financiară foarte dificilă.
Prin urmare, fondul are doar o singură soluţie, să insiste să obţină compensarea asigurărilor de sănătate pe care le garantează în mod gratuit unor categorii de cetăţeni de la bugetul de stat. Şi mă refer la două mari categorii, respectiv la pensionarii care nu plătesc cote de contribuţie de sănătate şi la elevi şi studenţi", a spus Radu Coşma.
Pe de altă parte, preşedintele Comitetului pentru sănătate a Camerei de Comerţ Americane pe lângă UE susţine că trebuie îmbunătăţit parteneriatul public-privat.
În următorii ani procentul celor care depăşesc vârsta de 65 de ani se va dubla şi va fi nevoie de mai mulţi oameni care să susţină sistemul sanitar.