Parteneriatele regionale, condiţie pentru securitatea energetică
Guvernul a iniţiat măsuri pentru a asigura independenţa energetică a României, dar şi a R. Moldova, în baza unei strategii de securitate energetică, a spus premierul Victor Ponta.
Articol de Carmen Gavrilă, 03 Iunie 2014, 07:10
Securitatea energetică, o problemă de securitate naţională, este premisa de la care au plecat participanţii la sesiunea Programului "Securitatea în regiunea Mării Negre", organizată luni la Palatul Parlamentului de Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" şi Universitatea Harvard, cu participarea Universităţii Naţionale de Informaţii din Statele Unite.
Victor Ponta a declarat că guvernul a iniţiat măsuri pentru a asigura independenţa energetică a României, dar şi a Republicii Moldova, în baza unei strategii de securitate energetică, în condiţiile în care mai ales Chişinăul este foarte dependent de gazul rusesc.
Victor Ponta a menţionat şi resursele neconvenţionale, respectiv gazele de şist.
El a spus că organizaţiile de mediu au ridicat întrebări legitime şi justificate privind efectul exploatărilor de gaze de şist asupra mediului, dar a precizat că exploatările în curs sau care vor fi demarate vor fi făcute cu asigurarea celor mai înalte standarde de mediu.
În ce priveşte infrastructura energetică, Victor Ponta a menţionat proiectele aflate în derulare cu Republica Moldova: gazoductul care va lega începând din acest an cele două ţări şi infrastructura de energie electrică.
Dezvoltarea infrastructurii energetice cu Turcia
El a spus că un alt proiect strategic la Marea Neagră este cel privind dezvoltarea infrastructurii energetice cu Turcia, având în vedere surplusul de energie electrică din România.
Victor Ponta a explicat că importanța tuturor acestor proiecte este cu atât mai mare, având în vedere criza din Ucraina, care afectează regiunea Mării Negre.
"Este rezonabil să ne gândim că războiul rece va veni odată cu vremea rece, la iarnă; şi, apoi, având alternative reale la resursele energetice ruseşti, aceasta va face ca guvernele să rămână pro-occidentale, pe ideea unei dezvoltări democratice în Ucraina, în Moldova şi în toată partea estică a Europei", a declarat premierul.
Trei piloni strategici
Şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a explicat că din punctul de vedere al României numai colaborarea şi interconectarea dincolo de graniţele Uniunii poate aduce stabilitate energetică şi, deci, securitate.
"Din punctul nostru de vedere, există trei piloni strategici. Trebuie să întâlnim parteneriatele regionale pentru dezvoltare economică, să construim în comun infrastructură şi să elaborăm reguli comune în domeniu", a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.
Valeriu Zgonea a explicat că parteneriatele regionale sunt o condiţie pentru securitatea energetică la Marea Neargă.