Parlamentul şi-a reluat activitatea în sesiune ordinară
Senatorii și deputații aleși la scrutinul din decembrie anul trecut și-au reluat astăzi activitatea în sesiunea ordinară.
Articol de Florin Lepădatu, 01 Februarie 2021, 21:14
Senatorii și deputații aleși la scrutinul din decembrie anul trecut și-au reluat astăzi activitatea în sesiunea ordinară.
Prima zi a fost rezervată alegerii conducerii celor două Camere.
Amalia Bojescu are detalii.
Reporter: Amalia Bojescu - Senatorii și deputații au ales prin vot componența Birourilor Permanente.
Repartizarea funcțiilor se stabilește prin negocieri între reprezentanții grupurilor parlamentare, respectând ponderea de senatori sau deputați ai fiecărui grup. Astfel, la Camera Deputaților sunt patru vicepreședinți - doi de la PSD și câte unul de la PNL și USR PLUS.
Sunt patru secretari de la PSD, PNL, USR PLUS și Grupul minorităților naționale, iar chestori au grupurile PSD, PNL, Alianța pentru Unirea Românilor și UDMR.
De asemenea, au fost aleși și secretarul general al Camerei, dar și cei trei secretari generali adjuncţi. În acest sens a fost modificat regulamentul, pentru ca repartizarea funcțiilor să se facă în raport cu noua configurație parlamentară.
Şi Senatul a stabilit componența Biroului Permanent pentru prima sesiune ordinară a acestui an. Grupul parlamentar al PSD are trei funcții de vicepreședinte, un secretar și un chestor.
Liberalii au un vicepreședinte, un secretar și un chestor. Grupului USR PLUS îi revine o funcție de secretar și una de chestor. UDMR ocupă o funcție de chestor, iar Alianța pentru Unirea Românilor una de secretar.
Pe lângă procedurile organizatorice, Senatul a lucrat și în ședință de plen, având pe ordinea de zi respingerea propunerilor legislative de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, inițiate de PSD în legislatura interioară și declarate neconstituționale.
De altfel, corectarea legilor justiției este una dintre prioritățile în această sesiune parlamentară, la fel inițierea unor reforme în domeniile pensiilor, salarizării, educației și sănătății, însă proiectul care va fi dezbătut cu celeritate în Parlament, în perioada următoare, este cel al bugetului de stat pentru acesta an, document care va intra în dezbaterea legislativului cel mai probabil săptămâna viitoare.