Parlamentul European dorește întărirea protecției jurnaliștilor împotriva proceselor nefondate și abuzive
Parlamentul European dorește să întărească protecția jurnaliștilor și a activiștilor pentru drepturile omului împotriva proceselor nefondate și abuzive care vor să reducă la tăcere vocile critice și să înăbușe dezbaterea publică. Documentul adoptat astăzi la Strasbourg prevede norme de aplicare în cazurile care afectează mai mult de un stat membru al Uniunii și arată că victimele vor fi despăgubite pentru daune psihologice și de reputație.
Articol de Alina Stănuţă, 11 Iulie 2023, 20:05
Eurodeputații și-au adoptat poziția de negociere cu privire la noile norme pentru a-i proteja pe cei care se ocupă de chestiuni de interes public, cum ar fi drepturile fundamentale, activitățile funcționarilor publici sau acuzațiile de corupție.
Noile norme trebuie aplicate în cazurile transfrontaliere în care pârâtul, reclamantul și instanța nu își au sediul în aceeași țară sau când actul de participare publică, fie că este vorba despre un articol de presă, o postare pe platformele de comunicare socială, un material video sau un document de cercetare, prezintă relevanță pentru mai multe state membre și poate fi accesat electronic.
Proiectul de directivă prevede garanții pentru victimele proceselor nefondate și abuzive, inclusiv posibilitatea de a solicita respingerea anticipată a procesului, situație în care reclamantul va avea sarcina să demonstreze legitimitatea cazului său în fața instanței.
În acest caz, reclamantul va trebui, de asemenea, să acopere toate costurile procedurilor, inclusiv reprezentarea juridică a pârâtului și să plătească penalități, în timp ce victima acestor procese nefondate și abuzive va putea solicita despăgubiri, inclusiv pentru prejudicii psihologice sau care țin de reputația sa.