Parlamentul a adoptat o declarație privind egalitatea de șanse în România
Parlamentul a adoptat o declarație privind egalitatea de șanse în România.
Articol de Florin Lepădatu, 12 Decembrie 2022, 18:39
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Parlamentul a adoptat luni o declarație privind egalitatea de șanse în România, prin care actorii politici și instituționali sunt îndemnați să contribuie la îmbunătățirea semnificativă a participării femeilor în toate domeniile de activitate și la toate nivelurile de decizie. De asemenea, sunt salutate inițiativele pentru stabilirea unei cote de reprezentare de șanse pe listele de candidați pentru alegerile locale, legislative și europarlamentare.
Reporterul RRA, Iulia Gherman, transmite: ”Declarația Parlamentului privind egalitatea de șanse în România a fost adoptată cu 235 de voturi pentru, 24 împotrivă și cinci abțineri. Reprezentanții AUR au fost singurii care s-au opus. Senatorul Claudiu Târziu a spus că documentul nu are niciun impact juridic, iar promovarea în activitățile economice, sociale și politice ar trebui să aibă la bază doar principiul meritocrației.”
Claudiu Târziu: ”Egalitatea dintre bărbați și femei în România există. Avem colege parlamentari, pe funcția de primar. Cine vă oprește, doamnelor, să ocupați o funcție în funcție de merit? Meritocrația trebuie să dicteze, nu ideologia.”
De cealaltă parte, președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu PNL, a subliniat că declarația Parlamentului urmărește să schimbe în bine poziția femeilor în societatea românească.
Alina Gorghiu: ”Mai multe femei în procesul decizional, mai puține războaie. În domeniul economic, cu mai multe femei pe piața muncii plusurile sunt evidente, o spune OCDE, creează locuri în plus de muncă, generează un spor de productivitate și, în ultimă instanță, înseamnă creșterea PIB-ului.”
În textul declarației este recunoscută necesitatea adoptării și punerii în practică a legislației care să elimine inegalitățile de gen și să promoveze accesul egal la mandatele de reprezentare politică sau la responsabilitățile profesionale și pozițiile de conducere. De asemenea, documentul condamnă toate formele de inegalitate de gen, precum violența împotriva femeilor, căsătoria timpurie și forțată, lipsa de echitate la angajare și aplicarea unei salarizări diferențiate între femei și bărbați sau participarea inegală la adoptarea deciziilor private și publice.”