Parlamentarii vor adopta o declaraţie privind legea educaţiei din Ucraina
Şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru a adopta o declaraţie Parlamentului României referitoare la noua lege a educaţiei din Ucraina
Articol de Radiojurnal, 20 Septembrie 2017, 02:11
Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni, astăzi, în şedinţă comună, pentru a adopta o declaraţie Parlamentului României referitoare la noua lege a educaţiei din Ucraina prin care se limitează dreptul minorităţilor de a studia în limba maternă. În textul declaraţiei se cere, printre altele, preşedintelui Petro Poroşenko să nu promulge legea şi să o retrimită Legislativului de la Kiev.
"Sunt 400.000 de români care trăiesc acolo şi am decis să facem această şedinţă repede pentru putea pleca şi o delegaţie de parlamentari din Ucraina în speranţa că îl vom putea convinge pe preşedintele de acolo să nu promulge acea lege" - a explicat Liviu Dragnea.
Carmen Gavrilă a consemnat poziţiile exprimate de reprezentanţi ai diplomaţiei de la Bucureşti, dar şi de parlamentri din Comisiile de politică externă.
Reporter: Secretarul de stat în Ministerul de Externe, Victor Micula, a explicat în exclusivite pentru Radio România că la şedinţă a fost evaluată activitatea Comisiei mixte româno-ucrainene pentru protecţia minorităţilor, la finalul căruia a fost semnat un proiect care consemnează inclusiv poziţiile divergente ale celor două părţi.
Victor Micula: "Declaraţii ale unor oficiali ucraineni care ne garantau că drepturile minorităţilor române vor fi respectate nu s-au adeverit şi am cerut părţii ucrainene să solicite avizul Comisiei de la Veneţia şi a înaltului comisar OSCE pentru minorităţi naţionale înainte de a promulga această lege".
Reporter: Preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Rozália Biró, a explicat că toţi parlamentarii sunt de acord că legislativul trebuie să aibă o poziţie fermă în ce priveşte schimbarea legii educaţiei în Ucraina şi că acordurile internaţionale trebuie respectate.
Rozália Biró: "Vom avea propunere către plenul parlamentului, de a adopta declaraţia prin care solicităm atât Radei Supreme, cât şi instituţiei prezidenţiale din Ucraina ca să găsească acele modalităţi de modificare a legislaţiei care să corespundă acestor tratate şi care să respecte întocmai drepturile minorităţilor naţionale de a învăţa în limba maternă".
Reporter: Deputatul USR, Matei Dobrovie, a declrat că legislaţia adoptată de Parlamentul de la Kiev are ca ţintă, de fapt, minoritatea rusă din Ucraina, dar este astfel afectată şi minoritatea română. Matei Dobrovie a explicat că Ucraina, dacă vrea în Uniunea Europeană, trebuie să respecte criteriile de la Copenhaga, inclusiv cele referitoare la minorităţi.
Matei Dobrovie: "Sper ca relaţia dintre România şi Ucraina să nu fie afectată, pentru că soluţiile extreme pe care le-am auzit zilele aceastea vehiculate de unii politicieni iresponsabili, precum denunţarea Tratatului de bună cooperare şi vecinătate între Ucraina şi România nu ar servi niciuneia dintre părţi; ar fi un singur câştigător, şi anume Rusia".
Reporter: Deputatul USR, Matei Dobrovie, a precizat că ar fi dorit ca Ucraina să accepte avizul consultativ al Comisiei de la Veneţia privind respectarea de către Ucraina a angajamentelor sale internaţionale.