Parlamentarii PNL propun o schimbare în legile sănătăţii
Parlamentarii liberali propun ca operaţiile de reconstrucţie mamară în urma cancerului de sân să fie suportate de la bugetul de stat.
Articol de Marilena Frâncu, 09 Octombrie 2013, 18:49
Parlamentarii PNL propun o schimbare în legile sănătăţii prin care operaţiile de reconstrucţie mamară în urma cancerului de sân să fie suportate de la bugetul de stat.
Preţul aproximativ pentru o astfel de operaţie este de 500 de euro, iar cheltuielile totale s-ar ridica la 1,2 milioane de lei pe an.
Propunerea este susţinută de Ministerul Sănătăţii şi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Proiectul legislativ îşi propune scoaterea reconstrucţiei mamare din sfera chirurgiei estetice şi asimilarea ei ca o completare a terapiei pentru afecţiunile oncologice.
Acest tip de abordare, uzual în alte ţări europene, va oferi femeilor un confort psihic mărit - a declarat preşedintele Comisiei de chirurgie plastică a ministerului sănătăţii, Ioan Lascăr.
"Ca principiu, orice pacientă care a suferit această intervenţie mutilantă, este candidată pentru reconstrucţie mamară. Cât priveşte momentul şi mijloacele tehnice chirurgicale pe care le particularizăm în funcţie de situaţia fiecărei paciente, acestea vor face parte din acele detalii incluse în metodologia de selectare a pacientelor.
"Vor exista liste de aşteptare, vor exista criterii de includere şi, sigur, funcţie de mijloacele financiare pe care levom avea la dispoziţie în primul an, ne vom dimensiona activitatea pentru următorii ani", a spus Ioan Lascăr.
Numărul cazurilor "în creştere"
Numărul de cazuri noi este în creştere peste tot în lume - a declarat coordonatorul programului oncologic al Casei Naţionale, Dan Jinga.
"Numărul de cazuri de cancer mamar este în continuă creştere şi statistica de o femeie din opt este statistica mondială, dar pentru Europa este o femeie din şase, iar pentru anumite zone industrializate este vorba de o femeie din patru.
"Bucureştiul se ridică la o femeie din şase, deci incidenţa este mare", a spus Dan Jinga.
Ministerul Sănătăţii promite pentru anul viitor un program oncologic complet, care să urmărească pacientul de la starea de risc, prin screening populaţional, până la tratare şi vindecare sau până la paliaţie, acolo unde este cazul.