Parlamentarii, la doi ani de mandat
După doi ani de mandat, se constată o activitate mai coerentă a senatorilor decât cea a deputaţilor, chiar dacă absenteismul în camera superioară continuă să fie semnificativ mai mare, arată un studiu IPP..
Articol de Amalia Bojescu, 24 Mai 2011, 14:30
Parlamentarii social-democraţi îşi respectă statutul de partid în opoziţie, iar democrat-liberalii sunt cei mai disciplinaţi atunci când vine vorba de susţinerea proiectelor de lege - arată monitorizarea Institutului pentru Politici Publice, care urmăreşte activitatea din Parlamentul României.
La mijlocul actualului mandat, deputaţii şi senatorii continuă să practice aşa-numitul "vot la două mâini" şi să absenteze de multe ori la voturile finale.
Raportul IPP mai arată că, deşi are toate prerogativele la îndemână, Parlamentul este dominat în activitatea legislativă de guvern, acesta propunând cele mai fundamentate proiecte de lege, care sunt, în marea lor majoritate, adoptate ca atare, fără a exista o minimă documentare din partea parlamentarilor.
După doi ani de mandat, se constată o activitate mai coerentă a Senatului decât cea a Camerei Deputaţilor, chiar dacă absenteismul în Camera superioară continuă să fie semnificativ mai mare.
La acest capitol, parlamentarii partidelor din arcul guvernamental stau cel mai bine cu prezenţa atunci când este vorba de votul final asupra iniţiativelor legislative.
În ceea ce-i priveşte pe liderii partidelor parlamentare, cel mai activ este preşedintele PSD Victor Ponta, iar la polul opus este liderul PNL, Crin Antonescu, acesta înregistrând cea mai scăzută prezenţă, dar şi care are cel mai mare absenteism în fiecare sesiune parlamentară - mai arată raportul IPP.
Directorul Institutului, Violeta Alexandru, spune că, din perspectiva viitoarelor alegeri, acest raport poate fi şi un impuls pentru parlamentari, care doresc să îşi îmbunătăţească activitatea şi comportamentul în sala de şedinţe.
"În acest moment, Parlamentul nu este forul legislativ pe care orice cetăţean şi-l doreşte. Este o scenă de dispute politice, este un loc în care profesia de parlamentar nu s-a însuşit corespunzător. Din păcate, noii veniţi în Parlament şi la primul mandat nu ne oferă prea multe speranţe", a declarat Violeta Alexandru.
Raportul IPP constată şi lipsa de interes din partea aleşilor în legătură cu optimizarea funcţionării Parlamentului şi atrage atenţia asupra erorilor în ceea ce priveşte sistemul de vot electronic.