Parlamentarii au reînceput lucrul la legea ANI
Membrii legislativului se reunesc în sesiune extraordinară pentru a definitiva o nouă formă pentru legea ANI, după ce aceasta a fost declarată neconstituţională de două ori.
Articol de Andrei Şerban, 10 August 2010, 19:31
Parlamentarii au început lucrul la legea ANI, pentru care Comisia Europeană a criticat dur România.
În raportul Comisiei Europeane scrie că legea ANI ar compromite grav eficacitatea procesului de verificare, de sancţionare şi de confiscare a bunurilor nejustificate.
Concluzia Comisiei Europene a venit după ce şi preşedintele Traian Băsescu s-a arătat nemulţumit de limitarea de către parlamentari a atribuţiilor agenţiei.
Acum, după ce legea a fost declarată neconstituţională de două ori, senatorii şi deputaţii mai fac o încercare, după ce au lăsat legea ANI - spun cei mai critici - fără obiect de activitate, iar pentru asta se reunesc în sesiune extraordinară.
Deputaţii din Comisia juridică au modificat, marţi, proiectul legii ANI şi au stabilit ca demnitarii să completeze o singură declaraţie de avere, în care să se respecte confidenţialitatea datelor personale.
Premierul Emil Boc, prezent la şedinţa Comisiei juridice din Camera Deputaţilor a precizat că viitoarea lege de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate trebuie să fie una care să respecte în primul rând normele europene, şi nu una pe placul politicienilor din România.
Reacţii pro şi contra la forma actuală a Legii
Preşedintele comisiei, deputatul PD-L Daniel Buda, a precizat că deputaţii au hotărât ca declaraţiile de avere să fie depuse şi de liderii de sindicat, precum şi de către membrii Consiliului Economic şi Social.
El a precizat că s-a revenit practic la vechea formă, care a fost trimisă de la Camera Deputaţilor la Senat.
"Am reintrodus comisiile de anchetă de pe lângă curţile de apel, acelea care au fost scoase la Senat. De asemenea, ne-am oprit la un singur formular al declaraţiei de avere", a afirmat Daniel Buda.
Preşedintele ANI, Cătălin Macovei, prezent la dezbateri a declarat că este mulţumit de forma legii adoptată de deputaţi şi speră că Senatul va păstra acest proiect.
El a mai spus că speră ca măcar în al 12-lea ceas clasa politică, senatul României în speţă, va da o lege ANI care într-adevăr să îndeplinească cerinţele Uniunii Europene.
La începutul dezbaterilor, în cadrul declaraţiilor politice, deputatul PNL Tudor Chiuariu a criticat proiectul legii ANI, spunînd că acest proiect de lege nu întruneşte criteriile stabilite prin decizia Comisiei Europene.
Deputatul PC Bogdan Ciucă a declarat că va vota această lege, care este necesară pentru ţară, dar ca jurist are unele neclarităţi.
Proiectul legii ANI va fi supus votului luni, în cadrul sesiunii extraordinare a Camerei Deputaţilor, după care va fi trimis Senatului, care este cameră decizională.