Parlamentarii au aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Plenul reunit al parlamentului a aprobat astăzi, la solicitarea şefului statului, participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
Articol de Radio România Actualităţi, 22 Aprilie 2024, 16:10
Plenul reunit al parlamentului a aprobat astăzi, la solicitarea şefului statului, participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Senatorii şi deputaţii au validat, de asemenea, participarea Armatei României la operaţia de securitate maritimă a Uniunii Europene.
Iulia Gherman relatează: ”Solicitarea președintelui Klaus Iohannis privind participarea armatei la operația maritimă de tip coaliție 'Prosperity Guardian' a fost aprobată de Parlament cu 258 de voturi pentru și șase împotrivă. Raportul de adoptare a fost prezentat de președinta Comisiei de apărare, senatoarea Nicoleta Pauliuc.
Nicoleta Pauliuc: ”Se aprobă participarea Armatei României la operațiunea maritimă de tip coaliție 'Prosperity Guadian', sub comanda Statelor Unite ale Americii, din zona de responsabilitate din Marea Roșie, Golful Aden și teritoriul statului Bahrain, începând cu anul 2024, cu până la trei militari. Articolul 2. Participarea personală la această operație în cadrul comandamentului dislocat pe teritoriul statului Bahrain se realizează ulterior reglementării statutului juridic al militarilor români pe teritoriul acestui stat. Fondurile financiare necesare participării la misiune sunt asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale din anul 2024.”
Cu 261 de voturi pentru și șapte împotrivă, plenul reunit a aprobat și solicitarea șefului statului pentru participarea armatei la operațiile Grupului Operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră, începând din acest an. România va fi prezentă în aceste misiuni cu personal de Stat Major și o navă militară cu un echipaj de până la 85 de militari.” /editor Florin Lepadatu/