Parlamentarii au adoptat raportul Comisiei Sterling
Documentul a fost votat cu 170 de voturi "pentru" şi 66 "împotrivă".

Articol de Bogdan Mihai, 28 Iulie 2009, 12:13
Camera Deputaţilor a aprobat, luni, o hotărâre prin care solicită Guvernului şi celorlalte autorităţi executive să analizeze propunerile comisiei de anchetă în cazul Sterling şi aşteaptă un raport din partea comisiei juridice privind începerea urmăririi penale a fostului premier Tăriceanu. Hotărârea a fost adoptată cu 170 de voturi pentru şi 66 de voturi "împotrivă".
Grupul minorităţilor naţionale a precizat că nu a particpat la vot, deşi a fost prezent în sală. Înainte de adoptarea acestei hotarâri, deputatul PSD Iulian Iancu a prezentat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind Acordul petrolier al companiei Sterling, arătând că Acordul de concesiune dintre ANRM şi Sterling Resources s-a negociat şi semnat fără bază legală.
Iulian Iancu, preşedinte al comisiei parlamentare de anchetă, a susţinut că Sterling Resources nu a deţinut autorizaţie de mediu şi alte avize pentru lucrările ce urmau să le desfăşoare şi nu s-a întocmit un studiu de impact asupra economiei. Iancu a mai spus că Sterling a transmis comisiei date eronate şi că ANRM nu a întocmit Cartea Petrolieră a Perimetrelor Concesionate.
Camera Deputaţilor solicită comisiei juridice să ţină seama, la întocmirea raportului pe tema cererii PD-L privind începerea urmăririi penale a deputaului PNL Călin Popescu Tăriceanu, de concluziile comisiei de industrii pe tema Streling.
Potrivit hotărârii adoptate de deputaţi, comisia juridică va trebuica, în termen de 15 zile, să elaboreze un raport privind începerea urmăririi penale a fostului premier Călin Popescu Tăriceanu.
PDL a solicitat începerea urmăririi penale a fostului premier, pe motiv că acesta ar fi săvârşit infracţiuni de subminarea economiei naţionale şi de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Guvernul a finalizat ancheta în cazul Sterling şi a decis să sesizeze Parchetul asupra raportului, care arată că înţelegerea cu firma canadiană a fost prelungită pentru a evita licitaţiile şi îi indică drept responsabili pe foştii şefi ANRM, fostul şef al SGG şi un fost secretar de stat din Finanţe.