Parlament: Comemorarea victimele Pogromului de la Iași din vara anului 1941
Aspecte din ședința solemnă a Parlamentul României, pentru comemorarea victimele Pogromului de la Iași din vara anului 1941.
Articol de Alina Bordeiaşu, 30 Iunie 2021, 20:34
Frica umilește! Când trăiesc cu frică nu te poți desfășura! Când trăiești cu teamă nu ai curajul să te afirmi - este mărturia făcută astăzi de Michael Cernea, unul dintre supraviețuitorii Pogromului de la Iași din vara anului 1941, în Parlamentul României, reunit în ședință solemnă pentru a comemora victimele acelor evenimente.
Supraviețuitor al Pogromului de la Iași din anul 1941 Michael Cernea, acum în vârstă de 90 de ani, şi-a amintit cu emoție acele zile, care i-au marcat întreaga existență. Era atunci doar un copil în vârstă de 10 ani.
Michael Cernea: Îmi amintesc bine fiecare moment al zilei în care am fost scoși brutal din casă. Eu cu familia mea am fost încolonați și până la urmă am ajuns la Curtea Chesturii și ne-am înfricoşat și vreau să vă spun că frica de a fi omorât a fost o povară foarte grea care a rămas și după Pogrom. Frica paralizează, umileşte!
Reporter: De la tribuna Parlamentului, ambasadorul Statului Israel în România, David Saranga, a spus că din nefericire în multe state din Europa acele trenuri ale morții sunt încă prezente, prin manifestări de ură și intoleranță.
David Saranga: Criminalii Holocaustului, personale care neagă, dar și simpatizanți ai mișcării legionare, ori cei care instigă la ură nu trebuie tolerați. Autoritățile și societatea civilă trebuie să combată aceste atitudini.
Reporter: O intervenție a avut și Felix Klein, comisarul federal al Germaniei pentru viață evreiască și luptă antisemitismului, care a susținut că România și Germania trebuie să își asume acest trecut dureros.
Felix Klein: Ceea ce s-a întâmplat în Iași în urma cu 80 de ani a fost un atac fundamental asupra esenței noastre ca oameni. În calitate de reprezentant al Guvernului german mă înclin cu smerenie și cu respect profund în amintirea celor uciși în Pogrom în 1941, și în fața supraviețuitorilor.
Alocuțiuni au susținut și președinții celor două camere ale Parlamentului, Anca Dragu și Ludovic Orban, care au menționat că această lecție amară a istoriei nu trebuie uitată și că această ședință solemnă simbolizează omagiul adus evreilor ieșeni.
La rândul său, premierul Florin Cîțu a spus că organizarea pentru prima dată a unei ședințe dedicate evenimentelor din acele zile demonstrează solidaritatea pentru adevăr și voința comună pentru apărarea democrației.
Preşedintele Evreiești Comunităţilor Evreieşti din România, Silviu Vexler, a evidențiat rolul Parlamentului României după 80 de ani de la momentul când umanitatea şi-a pierdut glasul.
VIDEO: Ședinţă solemnă a camerelor reunite, dedicată comemorării victimelor Pogromului de la Iaşi, din iunie 1941.
(RS)