Părinţii "vor putea opta unde îşi trimit copiii"
Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că dacă copilul are şase ani împliniţi până la 31 august 2012 inclusiv atunci părinţi vor putea opta dacă îl trimit la clasa I sau la clasa pregătitoare.
Articol de Paul Poteraşi, 24 Ianuarie 2012, 17:18
Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat în cadrul emisiunii "Actualitatea în dezbatere" de la Radio România Actualităţi că în funcţie de data naşterii părinţi vor putea opta dacă copilul acestora va urma de la 1 septembrie cursurile clasei pregătitoare sau dacă vor merge la clasa I.
"Dacă copilul, la 31 august 2012, are şapte ani împliniţi, deci dacă e născut înainte de 1 septembrie 2005, copilul va merge la clasa I.
"Dacă copilul are şase ani împliniţi până la 31 august 2012 inclusiv, deci dacă este născut între 1 septembrie 2005 şi 31 august 2006, şi dacă copilul a făcut grupa mare pregătitoare la grădiniţă, atunci părintele poate să-l trimită la clasa I", a spus Daniel Funeriu.
Ministrul educaţiei a adăugat că dacă părintele decide, dintr-un motiv sau altul, că elevul mai are nevoie de un an înainte să intre în clasa I, atunci părintele trebuie să-l trimită la clasa pregătitoare.
"Oricare ar fi situaţia, dacă elevul are şase ani până pe 31 august, părintele are obligaţia să-l trimită în învăţământul obligatoriu", a subliniat Daniel Funeriu.
Ministrul a ţinut să sublinieze că pentru copiii care împlinesc şase ani după data de 1 septembrie 2012, deci cei care împlinesc şase ani între 1 septembrie 2012 şi 31 decembrie 2012, părinţii pot să aleagă să-i înscrie la clasa pregătitoare - dacă, în urma unei evaluări, se constată că elevii sunt suficient de dezvoltaţi pentru a merge în această clasă pregătitoare.
Daniel Funeriu a mai precizat că marea problemă a României este că la ora actuală, dintr-o tranşă de vârstă de şase ani, 20.000 de copii nu sunt nici la şcoală, nici la grădiniţă.
"Altfel spus, cine se opune acestei măsuri pur şi simplu se opune aducerii înspre şcoală a 20.000 de copilaşi care astăzi nu sunt cuprinşi, nu au tratament medical, nu sunt urmăriţi din punct din vedere medical, au condiţii sociale foarte dificile", a precizat ministrul educaţiei.
Responsabilul de educaţiei a mai spus că programa pentru primul an de şcoală gimnazială va fi una adaptată.
"Un copil de şase ani poate nu este atât de legat de manual, poate el este mai legat de jocuri educative, deci în această clasă pregătitoare va fi o îmbinare între jocuri educative, între activităţi de joacă şi activităţi mai formale, care vor avea suporturi scrise, suporturi grafice pentru ceea ce vor face copiii", a spus Daniel Funeriu.
Ministrul educaţiei a mai spus că la înscriere este interzisă evaluarea elevilor sau ierarhizarea lor, iar că în timpul clasei pregătitoare nu se vor da note sau calificative, "dar e posibil ca un cadru didactic să utilizeze modalităţi de încurajare şi recompensare specifice vârstei".
Pentru varianta integrală a interviului cu ministrul educaţiei intraţi aici.