Părintele Arsenie Papacioc a trecut la cele veşnice
Duhovnicul a murit la 97 de ani în chilia sa de la Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol, unde era preot slujitor din 1976.
Articol de Cristian Curte, 19 Iulie 2011, 16:37
Părintele Arsenie Papcioc a fost unul dintre cei mai cunoscuţi duhovnici români, căutat de mulţi credincioşi pentru sfaturile sale înţelepte.
S-a născut în 1914 în satul Mislean, judeţul Ialomiţa şi după absolvirea Şcolii de Arte şi Meserii din Bucureşti a devenit desenator, angajându-se la Fabrica de armament Malaxa de la Braşov.
În timpul Regimului Antonescu a fost arestat pentru apartenenţa la Mişcarea Legionară şi a făcut 6 ani de închisoare. După eliberare a fost primit ca frate de mănăstire la Cozia.
A depus voturile monahale în 1949 la Mănăstirea Antim din Bucureşti pe seama Schitului Sihăstria – Neamţ, avându-l ca naş de călugărie pe părintele Petroniu Tănase, fostul egumen al Schitului românesc Prodromul de la Athos, plecat şi el la Domnul în februarie anul acesta.
În 1950 a devenit ucenicul părintelui Ilie Cleopa care era pe atunci stareţ şi duhovnic al Mănăstirii Slatina din judeţul Suceava . Tot atunci a fost hirotonit preot.
A slujit ca ieromonah 8 ani de zile până când a fost arestat şi judecat pentru trecutul său legionar. A fost condamnat la 20 de ani muncă silnică. A fost timp de 6 ani deţinut politic în închisorile Braşov, Jilava şi Aiud.
După ieşirea din închisoare a fost preot paroh în localităţile Filea de Sus şi Filea de Jos din judeţul Cluj şi a slujit în mai multe mănăstiri. În 1976 a fost numit preot slujitor la mănăstirea de maici Sfânta Maria din Techirghiol. Aici i-a îndrumat zi şi noapte pe credincioşi, uşa chiliei sale fiind permanent deschisă pentru oricine căuta un sfat duhovnicesc.
Părintele Arseie Papacioc va fi înmormântat cel mai probabil joi, 21 iulie 2011, în mănăstirea unde a slujit 35 de ani.