Parchetul General va analiza documentele prezentate de serviciile secrete în CSAT
Din raportul Serviciului de Informații Externe aflăm că România este o țintă pentru acțiuni hibride agresive ruse, inclusiv scurgeri de informații și sabotaje.
Articol de Oana Bâlă, 04 Decembrie 2024, 22:23
Parchetul General va analiza documentele prezentate de serviciile secrete în CSAT despre Călin Georgescu, pentru a vedea dacă există elemente care ar putea determina declanșarea unei investigații penale.
Procurorii spun că până acum nu au primit nicio sesizare din partea Autorității Electorale Permanente, a Poliției sau a altor instituții, iar CSAT i-a transmis doar hotărârea luată în 28 noiembrie, nu și documentele care s-au desecretizat miercuri.
Din cele cinci note informative făcute de servicii, reiese că un actor statal a coordonat activitatea conturilor de pe TikTok, care l-au dus pe Călin Georgescu pe locul 9 în trendurile mondiale înainte de turul 1 al prezidențialelor.
Ministerul de Interne a identificat un tipar de acțiune similar cu cel folosit de Rusia înainte de invadarea Ucrainei.
Serviciile de informații vorbesc despre zeci de mii de atacuri cibernetice rusești asupra sistemelor Autorității Electorale Permanente, derulate inclusiv în noaptea numărării voturilor.
Rapoartele Serviciului Român de Informații arată că, în contextul primului tur al alegerilor prezidențiale, a existat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral, dar și exploatarea unor platforme de social media pentru creșterea în ritm accelerat a popularității candidatului independent Călin Georgescu.
SRI menționează că o campanie pe TikTok, amplificată cu două săptămâni înainte de data scrutinului, a reușit să-i asigure candidatului victoria în primul tur, el aflându-se la un nivel de notorietate foarte scăzut la începutul lunii noiembrie.
Creșterea conturilor care l-au promovat pe Călin Georgescu nu a fost organică, iar activitatea conturilor ar fi fost coordonată de către un actor statal, care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru rostogolirea mesajelor pe platformă.
Potrivit rapoartelor SRI, Bogdan Peșchir, cetățean român, a realizat donații de peste 1 milion de euro pe TikTok pentru finanțarea promovării lui Călin Georgescu, la nivelul platformei de socializare.
Au fost și atacuri cibernetice în ziua alegerilor și în noaptea post-scrutin, fiind utilizate sisteme informatice din peste 33 de țări.
Din raportul Serviciului de Informații Externe aflăm că România este o țintă pentru acțiuni hibride agresive ruse, inclusiv scurgeri de informații și sabotaje.