Parchetul General a cerut revizuirea deciziei de achitare a inculpaţilor din dosarul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu
Pachetul General a cerut, ieri, revizuirea deciziei de achitare a inculpaților din dosarul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu.
Articol de Florin Lepădatu, 02 Noiembrie 2023, 07:59
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Pachetul General a cerut, ieri, revizuirea deciziei de achitare a inculpaților din dosarul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu. Procurorii spun că au primit materiale noi de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, care dezvăluie o cu totul altă situație de fapt decât cea reținută de Curtea Supremă, care i-a achitat definitiv cu trei luni în urmă pe cei doi foști ofițeri de securitate acuzați că l-au torturat pe Gheorghe Ursu. Noile documente, explică Parchetul. Dovedesc faptul că represiunea a fost o trăsătură permanentă a regimului comunist, cel mai adesea disimulată prin folosirea anchetelor penale instrumentate de Miliție ca paravan al acțiunilor de poliție politică.
Costi Dumăscu: ”La doi ani după cutremurul din 4 martie 1977, Radio Europa Liberă difuza o scrisoare primită de la un inginer din România, în care se vorbea despre cum Nicolae Ceaușescu le cerea factorilor de răspundere din construcții să execute la clădirile afectate doar reparații cosmetice și numai în zonele cu defecte vizibile. Autorul era Gheorghe Ursu, șef de proiect al consolidării blocului ”Patria” din capitală, deci om direct implicat în subiect. Numele expeditorului nu a fost dat pe post, dar inginerul era oricum în vizorul securității, pentru că în cercul de cunoscuți și la locul de muncă făcea comentarii critice la adresa conducerii de partid și de stat. Apoi, în 1985, organele îi găsesc jurnalul personal în care Gheorghe Ursu nota zilnic impresii și opinii despre evenimentele politice și culturale ale vremii. Cum manuscrisul era plin de critici la adresa regimului comunist, inginerul este arestat. Motivul oficial al reținerii a fost însă altul și anume că asupra sa fuseseră găsiți rămași dintr-o deplasare în străinătate, 17 dolari, sumă ridicolă chiar și în acele timpuri. În arestul Miliției, Gheorghe Ursu a fost torturat atât de securitate, cât și de cei doi infractori de drept comun cu care fusese plasat în celulă, instruiți în acest sens de torționarii în uniformă. Intrase sănătos în închisoare, dar moare la doar două luni după încarcerare, în noiembrie 1985. ”
Într-un comunicat difuzat aseară, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Florin Daniel Șandru, anunță că va continua să ofere sprijin organelor judiciare implicate în cazul Ursu, pentru că achitarea torționarilor a fost, în opinia lui, o decizie ce contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept și trebuie reparată cât mai curând în lumina realității istorice./RADOR RADIO ROMÂNIA/