Parada Militară Naţională Bucureşti 2018
În An Centenar, Bucureştiul va avea cea mai mare paradă naţională din ulltimele trei decenii, cu premiere şi cu un efort special depus de Statul Major al Apărării.
Articol de Radu Dobriţoiu, 24 Noiembrie 2018, 18:10
Bucureştiul va găzdui la 1 Decembrie cea mai mare paradă naţională de după 1990. Vor trece pe sub Arcul de Triumf aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii și Administrația Națională a Penitenciarelor, cu peste 200 de mijloace tehnice. Aproximativ 500 de militari din 22 de ţările aliate şi partenere vor defila alături de trupele româneşti.
Cei aproximativ 500 de militarii străini vor fi din Albania, Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia și Ucraina.
Comandantul paradei va fi generalul-locotenent Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, veteran al teatrelor de operaţii aflat pentru a patra oară în fruntea defilării de 1 Decembrie. După ce vor trece pe sub Arcul de Triumf blindatele, piaţa va fi survolată de 50 de aeronave. Tehnica de luptă va include în premieră 6 blindatele Pirana V, dotate cu sisteme de atac terestru. Sunt transportoare cu nivel maxim de blindaj care din acest an vor fi fabricate în România, la Uzina Mecanică Bucureşti.
Tot în premieră vor fi prezentate şi rachetele antitanc instalate pe blindate uşoare Humvee.
Piaţa Arcului de triumf va fi survolată de 50 de aeronave militare - transmite corespondentul RRA Radu Dobritoiu.
În premieră, ordinea defilării a fost modificată. Astfel, tehnica de luptă, blindatele şi tancurile vor deschide parada pentru a contribui la o fluidizare mai rapidă a circulaţiei rutiere în zona în care se desfăşoară defilarea. Vehiculele vor fi urmate de trupe unde o altă premieră este reprezentată de detaşamente din Regimentul 30 Gardă şi protocol Mihai Viteazul îmbrăcate cu exact aceleaşi ţinute militare pe care soldaţii români pe purtau în 1918. Unfiromele sunt identice, inclusiv armele şi căştile de luptă după modelul francez impus de misunea militară condusă în România de generalul Berthelot. Tot în spritul Centenarului va defila şi Asociaţia Tradiţia Militară, membră a Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare, cu unforme de epocă din timpul Primului Război Mondial.
Dintre vehiculele blindate, alături de Pirana V vor impresiona cu siguranţă transportoarele amfibii blindate pentru infanterie din dotarea Armatei Poloniei Rosomak - blindat prevăzut cu turelă şi tun automat calibru 30 mm.
Pentru buna desfăşurare a Paradei militare organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României, Brigada Rutieră Bucureşti va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto asupra restricțiilor rutiere pe arterele care converg către Piaţa Arcul de Triumf în ziua de 1 Decembrie.