Parada militară de la Bucureşti
Vremea nu a fost tocmai prietenoasă, în capitală a fost frig, dar condiţiile meteo au fost prielnice pentru forţele aeriene care au survolat piaţa Arcului de Triumf.
02 Decembrie 2018, 09:29
România a sărbătorit, ieri, Ziua Naţională şi împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. În pofida gerului, zeci de mii de oameni au asistat la paradele militare de la Bucureşti, Alba Iulia sau Focşani. În capitală, 4.000 de militari români şi străini au defilat pe sub Arcul de Triumf.
Vremea nu a fost tocmai prietenoasă, în capitală a fost frig, dar cu toate acestea, condiţiile meteo au fost prielnice pentru forţele aeriene care au survolat piaţa Arcului de Triumf.
Aeronavele militare au deschis parada, urmate fiind de tehnica militară, o noutate pentru defilare, pentru că parada începea, de obicei, cu detaşamentele de militari. În An Centenar, defilarea de 1 Decembrie a fost unică atât din perspectiva efectivelor, cât şi a tehnicii de luptă.
Au participat 4.000 de militari, dintre care peste 500 de soldaţi din 20 de ţări partenere şi aliate, şi pentru prima dată după 1990, a defilat şi un detaşament de militari rezervişti. Tehnica de luptă a inclus, în premieră, sistemul de rachete antiaeriene Patriot şi blidatele Pirahna 5, transportoare cu nivel maxim de blindaj care din acest an sunt fabricate în România, la Uzina Mecanică Bucureşti.
O altă noutate a fost reprezentată de ţinutele militare de epocă, uniforme purtate de militarii din Brigada 30 Gardă, dar şi de generali care au fost îmbrăcaţi exact cu aceleaşi ţinute pe care le-au purtat comandaţii de la 1918 şi mareşalul Alexandru Averescu.
Arcul de Triumf din Bucureşti poate fi vizitat gratuit, astăzi. Monumentul este deschis pentru public de la aceasă oră până după-amiază - anunţă Primăria Capitalei. Vizitatorii vor putea vedea o colecţie de imagini de front din perioada 1877-1922. Arcul de Triumf este un simbol al victoriei României în Primul Război Mondial. El a fost restaurat de autorităţi prin cofinanţare europeană.