Pandemia a produs modificări în percepția riscurilor și consumului
Mai mult de jumătate dintre cei intervievați, potrivit unui sondaj realizat în luna mai 2020, spun că au economii pentru a se descurca în perioada următoare.
Articol de Radiojurnal, 27 Mai 2020, 22:23
Pandemia de COVID-19, a produs modificări în percepția românilor asupra riscurilor și în comportamentul de consum, pe fondul reducerii veniturilor sau a schimbării situației ocupaționale.
Sunt concluziile celui mai recent barometru realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, la solicitarea Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România.
Redactorul RRA, Iulian Olescu a transmis că mai mult de jumătate dintre cei intervievați spun că au economii pentru a se descurca în perioada următoare.
Iulian Olescu:63% dintre românii de peste 18 ani au declarat că au venituri similare celor dinaintea decretării Stării de Urgență, în timp ce 28% dintre ei, au acum venituri mai mici. În categoria de vârstă 18 - 50 de ani, proporția românilor ale căror venituri au rămas la fel, este de 49%, în timp ce ponderea celor cu venituri în scădere se situează la 38%. Drept consecință cei mai mulți români declară că își vor tempera cheltuielile și vor amâna achizițiile în următoarea perioadă. 60% dintre cei peste 18 ani afirmă că nu vor mai cumpăra electrocasnice, 57% spun că nu vor mai achiziționa un autoturism, iar 54% spun că nu vor mai merge în vacanță în străinătate anul acesta. Mai mult de jumătate dintre românii de peste 18 ani, declară că au economii pentru a se descurca în următoarea perioadă. Depozitul bancar, cumpărarea de valută și încheierea unei polițe de asigurare de viață cu componentă de economisire, au fost printre cel mai des menționate, instrumente financiare de economisire preferate de români. Studiul a fost realizat în luna mai 2020, pe un eșantion de bază de 1.309 persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani și un eșantion de screening de 2.555 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, prin metoda interviurilor telefonice asistate de computer. Eroarea maximă tolerată fiind de +/- 2,7% pentru eșantionul de bază și de +/- 2% pentru cel de screening.