Până la sfârșitul acestui an legea RCA trebuie schimbată
"Apel matinal" - Invitat: Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Valentin Ionescu
Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 20 Martie 2023, 09:27
Daniela Petrican: Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) urmează, conform deciziei deja anunțate, să trimită către Ministerul de Finanțe propunerea de plafonare a prețurilor asigurărilor auto obligatorii la valoarea din martie anul trecut. Măsura, spun specialiștii, ar urma să aducă tarife mai mici pentru polițele RCA decât cele care sunt în prezent, însă perioada de plafonare ar urma să fie de jumătate de an.
Cătălin Cîrnu: Da, hotărârea vine după ce ASF a retras autorizația de funcționare pentru compania Euroins, unul dintre cei mai mari asigurători RCA din România, iar Guvernul a transmis deja că va lua toate măsurile pentru a proteja asigurații. Mai multe detalii aflăm de la invitatul "Apelului matinal" Valentin Ionescu, director general al Direcției de Asigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară, pe scurt ASF. Bună dimineața!
Daniela Petrican: Bună dimineața!
Valentin Ionescu: Bună dimineața, mulțumesc pentru invitație.
Cătălin Cîrnu: Înainte de toate, mulțumim că ați acceptat-o. Ați încheiat analiza?
Valentin Ionescu: Da, așa cum am declarat, analiza a fost închisă, Consiliul ASF a aprobat propunerea și urmează săptămâna asta să ajungă la guvern, să fie discutată.
Daniela Petrican: Ce urmează pentru asigurații la Euroins? Ce se va întâmpla în continuare?
Valentin Ionescu: Pentru asigurații Euroins... Vreau să fac o paranteză înainte să vă explic toate etapele. România are o schemă de garantare foarte bine pusă la punct, Fondul de Garantare a Asiguraților. Mai multe țări din Europa nu au o asemenea schemă de garantare. Din momentul în care decizia de retragere a autorizației Euroins a fost publicată în Monitorul Oficial, adică vineri seară, Fondul de Garantare a și venit și a dat un comunicat prin care explică că toți asigurații de la Euroins vor putea apela la Fondul de Garantare pentru două situații: 1. să-și denunțe polița, dacă doresc să renunțe la polița Euroins. Iar eu, dacă aș fi avut în momentul ăsta o poliță la Euroins aș făcut această denunțare să primesc banii rămași, prorata din perioada rămasă pe polița RCA de la Fondul de Garantare, atunci când vor începe plățile. Plățile încep de la 60 de zile după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei de retragere a autorizației, adică undeva în jur de 17-18 mai. Până atunci, Fondul de Garantare, care este și administrator interimar la Euroins, trebuie în 30 de zile să ia toate dosarele de daună, să le predea tot către Fondul de Garantare, iar, așa cum spuneam, da, undeva la jumătatea lunii mai încep plățile, atât pentru denunțarea polițelor, cât și pentru daunele care vin pe polițele Euroins. Procedura este similară ca în cazul unei societăți de asigurări, doar că în cazul acesta cetățenii care sunt afectați pot depune cererea de despăgubire și de constatare a daunei direct la Fondul de Garantare a Asiguraților. Pe site-ul fondului există modelul de cerere, se completează și se trimite electronic.
Cătălin Cîrnu: Fondul de Garantare, de unde are bani?
Valentin Ionescu: Fondul de Garantare este finanțat de către societățile de asigurări, deci nu este finanțat de stat, nu sunt banii statului, aici. Deci societățile de asigurări plătesc o taxă prin primele brute încasate către Fondul de Garantare. Fondul de Garantare mai poate apela, în cazul în care este nevoie, la împrumuturi, pe care le returnează. Deci schema de garantare este pregătită și are pe lege flexibilitatea necesară să facă față plăților.
Daniela Petrican: Decizia privind retragerea autorizației de funcționare pentru Euroins vine după cazurile Astra, Carpatica și City Insurance. Ce vulnerabilități ați identificat pe piața asigurărilor?
Valentin Ionescu: În primul rând, în România avem o vulnerabilitate structurală pe piața asigurărilor, poate și din lipsa de educație financiară, poate și din faptul..., de fapt din conduita șoferilor, poate și datorită faptului că nu avem autostrăzi. Toate lucrurile astea pe care vi le-am enumerat au dus la faptul că structural domină această asigurare obligatorie, deci este ponderea cea mai mare în toate tipurile de asigurări. În mod normal, în țările dezvoltate, ponderea cea mai mare o au asigurările de viață, de sănătate, asigurări facultative, nu asigurarea obligatorie RCA. Asta ar fi o problemă. A doua: s-a dovedit că atunci când o companie de asigurări are un portofoliu dominant de polițe RCA, Euroins avea 96% în structură RCA, trebuie să fie foarte atentă cu indicatorii de probabilitate, cu indicatorii de lichiditate. Asta înseamnă că trebuie să fie în limita legii ca să poată plăti daunele. Intră bani în fiecare zi prin emiterea de polițe, dai alţi bani în fiecare zi prin plata daunelor. Deci este un tip de asigurare, o clasă de asigurare foarte sensibilă. Recomandarea este ca o societate să poată să se dezvolte sănătos să aibă un portofoliu dominat și de polițe facultative, astfel încât să combine cele două tipuri de asigurări obligatorii și facultative. Din păcate, legea nu permite Autorității să limiteze portofoliul unei societăți pe o anumită clasă și la un anumit procent, cum de altfel și directivele și legea nu permit Autorității să intervină în tariful pe primă, care se calculează independent. Tariful de referință se calculează indepentdent de către un auditor big 4, iar tarifele societăților de asigurări se calculează de către acţionarii proprii.
Cătălin Cîrnu: Tocmai de aceea erau diferențele atât de mari între Euroins și alte companii, Groupama, Allianz-Ţiriac, mult, de aproape trei ori mai mai mari?
Valentin Ionescu: Am avut o situație, ca să fac o paranteză, la City, într-adevăr, polițele erau foarte mici, cum a comunicat și lichidatorul CITR, care se ocupă de lichidarea societății City, una din cauzele falimentului, pe lângă problemele identificate cu respectivele fraude, a fost faptul că au vândut polițe foarte, foarte ieftin și nu și-au putut acoperi datoriile.
Cătălin Cîrnu: Bun, dar ASF-ul, știind deja ce s-a întâmplat, la fel cu Astra, Carpatica, City Insurance, erau cele mai mici tarife, n-a putut interveni, n-a putut trage un semnal de alarmă?
Valentin Ionescu: ASF a intervenit, dacă ați văzut în comunicatele noastre, noi am avut o monitorizare intensivă pe Euroins, era în categoria IV de supraveghere intensivă, singura companie care a rămas în categoria asta, față de celelalte companii. Asta înseamnă că era controlată de mai multe ori pe an, erau verificări din supraveghere constantă, din conduită, din zona de petiții, pentru că era una dintre cele mai reclamate societăți. Am avut controale, am avut sancțiuni, 26 de sancțiuni, 17 controale în peste 2 ani de zile, peste 16 milioane amenzi. Ele au fost făcute gradual, am respectat legea în toate aceste cazuri, iar în ultima situație pe analiză mai amplă, din semnalele pe care le-am avut la sfârșitul anului trecut, au dus la faptul că la constatarea noastră, că societatea e nu are solvabilitatea necesară și că poate intra în insolvență.
Daniela Petrican: Veți impune măsuri mai severe în continuare pentru reglementarea activității asigurătorilor? Sunt necesare astfel de măsuri? Nu știu, poate trebuie schimbată legislația.
Valentin Ionescu: Legea RCA va fi schimbată oricum, pentru că suntem obligați de faptul că directiva /.../, adică RCA, noua directivă intră în vigoare la 1 ianuarie 2024. Deci până la sfârșitul acestui an legea RCA trebuie schimbată și vom profita de această situație să reglăm anumite locuri care ar fi trebuit reglate, identificate ca potențiale riscuri în actuala legislație din ultimii ani.
Cătălin Cîrnu: Ce înseamnă plafonarea polițelor RCA, plafonarea la nivelul Euroins sau...?
Valentin Ionescu: Nu aș vorbi de plafonare, deci e foarte important să nu discutăm de plafonare. Discutăm de practicarea, pentru o perioadă de șase luni, a prețurilor de vânzare pe care societățile de asigurări le-au avut în martie 2022, adică prețuri mai mici cel puțin cu inflația și cu alte ajustări pe care le-au avut între timp incluse în tarife în ultimul an societățile de asigurări. Asta, în primul rând. În al doilea rând, nu ne dorim să crească pe mai departe tariful RCA. O problemă a pieței, ca să revenim că e foarte important, este faptul că nu avem prea multe societăți de asigurări autorizate de ASF care să vândă polițe RCA. O dispersie era necesară, o /monitorizare/ mai amplă pe acest produs era utilă astfel încât să ajungem la un tarif rezonabil. Mai mult, România este, din păcate, campioană la accidente pe șosele. Numărul de morți la 1.000.000 de locuitori depășește 80, 86 dacă nu mă înșel, iar media europeană e undeva la 40 și ceva. Toate aceste daune, se văd în calculul tarifului poliței RCA, atât daune materiale, cât și vătămări corporale. Toate aceste elemente ne-au dus în situația în care suntem astăzi.
Realizator: Da, de ce nu se plâng, însă, companiile care au avut prețuri mari? Revin la această întrebare, mai ales că și de acolo veneau semnale.
Valentin Ionescu: De ce nu se plâng companiile care aveau prețuri mari sau ce..?
Realizator: Da, exact, pentru că toți ceilalți asigurători, repet, cu prețuri măcar duble față de Euroins, au tot semnalat, semnalizat că nu e în regulă.
Valentin Ionescu: Sunt alți asigurători care, aveau, să zicem, tarife mai mari, au alte politici, au portofoliu mai solid, au asigurări facultative, polițele RCA nu sunt dominante în portofoliu şi tocmai pentru că nu doreau să atingă o cotă de piață foarte mare făceau lucrul ăsta din tarif, ridicau tariful ca să nu aibă această cotă mare de piață.
Realiator: Şi o întrebare de la unul dintre ascultători, care așteaptă de mai bine de 10 luni de zile plata pentru o despăgubire după o poliță City Insurance. Credeți că în cazul Euroins lucrurile se vor mișca mai repede?
Valentin Ionescu: Depinde când a fost depus dosarul, pentru că, în general, când încep plățile, după 60 de zile, primul venit este și primul plătit. Noi facem tot posibilul să ajutăm fondul de garantare şi, așa cum spuneam, conform legii, să folosească toate instrumentele pe care le are, inclusiv să acceseze o linie de credit ca să plătească aceste daune mai repede.
Realizator: Astăzi veți fi prezent și dumneavoastră la Parlament?
Valentin Ionescu: Da, nu, nu pot să discut despre acest aspect pentru că nu am mandat să discut acest aspect.
Realizator: Ok. Mulțumim, însă, pentru toate informațiile pe care ni le-ați furnizat.
Valentin Ionescu: O zi frumoasă!
Realizator: Zi minunată şi cu o poliţă RCA care să fie de fiecare dată solvabilă!