Până la 70.000 de români fac accidente vasculare cerebrale într-un singur an
Între 60 și 70.000 de români fac accidente vasculare cerebrale într-un singur an, țara noastră având cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa.
Articol de Florin Lepădatu, 08 Noiembrie 2023, 18:43
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Între 60 și 70.000 de români fac accidente vasculare cerebrale într-un singur an, țara noastră având cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa. Cei care supraviețuiesc pot suferi urmări ireversibile, cum ar fi paralizie parțială, labilitate emoțională sau tulburări de limbaj și memorie. Efectele secundare pot fi, însă, înlăturate sau mult reduse dacă se ajunge la spital în primele patru ore de la producerea unui AVC și se face o procedură numită tromboliză. Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu anunță că aproape 50 de pacienți au fost trombolizați anul acesta, mai mulți decât în centre precum Arad sau Craiova. În plus, timpul scurs din momentul în care pacientul este adus în spital și până la injectarea medicației trombolitice este sub media națională.
Transmite corespondentul RRA, Răzvan Stoichițoiu: ”Zeci de pacienți cu accident vascular cerebral ischemic acut au fost trombolizați în acest an la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Unii dintre ei au recuperat în totalitate deficitul neurologic, iar timpul scurs din momentul în care pacientul este adus în spital și până la injectarea medicației trombolitice este sub media națională.
Cristina Căliman: ”Numele meu este Cristina Căliman, sunt medic primar neurolog. De la începutul anului până în septembrie au fost trombolizați un număr de 47 de gorjeni. Unii au evoluat foarte bine, cu recuperarea totală a deficitului neurologic. Cu cât vin mai repede la spital, cu atât salvăm mai mult țesut cerebral. Noi, ca timp, ne situăm, zic eu, bine, peste media națională. Media națională este de 59,4 minute din momentul în care pacientul ajunge la spital.”
De această procedură au beneficiat și cei mai vârstnici pacienți.
Cristina Căliman: ”Cea mai tânără pacientă are 31 de ani, iar cel mai vârstnic aproape 92 de ani. Întâmplător, amândoi sunt pacienții mei și au recuperat în totalitate deficitul neurologic, ceea ce mă umple de bucurie. Până la sfârșitul anului vom inaugura UAVCA-ul, care este o unitate special destinată acestui tip de patologie, cu opt locuri. Deci, vom promova intens această procedură, pentru ca oamenii să știe că dacă se prezintă în primele patru ore și jumătate de la producerea simptomatologiei, pot beneficia de tromboliză.”
Datorită trombolizei se poate obține o evoluție mai rapidă spre ameliorarea paraliziei, a tulburărilor de vorbire sau a altor semne ale accidentului vascular cerebral.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/