Pană informatică a sistemului Microsoft a afectat şi România
Au fost întreruperi de funcţionare pentru numeroase companii internaţionale, mai ales din sectoarele aerian, financiar şi mass-media.
Articol de Radiojurnal, 19 Iulie 2024, 23:35
O pană informatică globală a sistemului Microsoft a provocat astăzi întreruperi de funcţionare pentru numeroase companii internaţionale, mai ales din sectoarele aerian, financiar şi mass-media. O actualizare defectuoasă a unui program de securitate informatică a dus la blocarea funcţionării sistemului de operare Windows, cu proporţii despre care experţii spun că sunt istorice şi că dovedesc fragilitatea dependenţelor economiei globale, afectată foarte uşor de un efect în cascadă. Managerul companiei care a produs software-ul aflat la originea disfuncţiei a declarat televiziunii americane NBC că nu a fost vorba de un incident de securitate sau de un atac cibernetic şi a prezentat scuze.
Mai multe linii aeriene americane au trebuit să ţină cursele la sol, cu un total de 2.000 de zboruri anulate. Hub-uri aeroportuare majore precum Schiphol din Amsterdam, Bruxelles, Hong Kong, Sidney, Berlin şi mai multe din Marea Britanie au avut blocate serviciile de la sol. Circulaţia căilor ferate europene a fost afectată, dar şi piaţa de capital se află sub presiune în urma blocajului informatic.
Spania s-a numărat printre ţările cele mai afectate şi pe toate marile aeroporturi ale ţării avioanele au fost au rămas la sol cu zeci de mii de pasageri, neştiind dacă şi când vor putea decola.
La fel, sistemul bancar spaniol, administraţia publică şi numeroase sectoare din industrie au fost afectate, după cum explică corespondentul nostru Alin Petrică: Spania este, alături de Germania, Statele Unite, Olanda, Marea Britanie şi Australia, o ţară afectată puternic de această cădere, cel mai evident efect este în aeroporturi, toate calculatoarele s-au închis, făcând imposibilă orice operaţiune, inclusiv afişajul curselor nu a mai fost posibil, însă ce a făcut ca sute de decolări să fie întârziate a fost imposibilitatea de a face check-in-ul bagajelor. Angajaţii companiilor afectate au făcut acest lucru manual.
Pe toate marile aeroporturi din regatul iberic au fost 100 de zboruri anulate, un număr considerat mic chiar de către ministrul transporturilor, considerând amploarea căderii şi comparând cu ceea ce a fost în alte ţări. La nivel global, 29.336 de zboruri au decolat cu întârziere şi 3.205 au fost anulate. La ora 11:00 deja autoritatea aeroportală spaniolă a anunţat că activitatea a fost reluată la un nivel funcţional acceptabil. La fel ca în toată lumea, nu este vorba despre toate companiile de zbor, ci doar despre o parte şi, la fel, nu este vorba numai de sistemul de operare pe aeroporturi.
Sistemul de transport în comun din Madrid a fost nefuncţional, plăţile cu cardul au fost refuzate, iar în marile lanţuri de benzinării oamenii nu au mai putut alimenta maşinile. De asemenea, în mai multe spitale nu au putut fi accesate fişele medicale. Şi ministerele şi-au încetat activitatea. Mai multe fabrici care au un grad de automatizare ridicat au oprit producţia; uzina Mercedes din oraşul Vitoria a avut mai multe ore în care banda de asamblare a fost sistată.
Mai multe zboruri au fost anulate astăzi şi pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, din cauza penei informatice.