Pacienţii spun că plătesc mai mulţi bani pentru medicamente
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Lucian Duţă neagă acuzaţiile şi spune că a crescut numărul medicamentelor compensate cu procente mari.
Articol de Marilena Frâncu, 14 Iulie 2010, 15:09
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţa la întâi iulie creşterea accesului pacienţilor la medicamente şi o creştere medie a coplăţii de 15 - 20 procente.
Cu toate acestea, reprezentanţii pacienţilor susţin că peste jumătate dintre medicamente au coplata mai mare decât înainte de aplicarea noului sistem şi doar aproximativ 30 la sută au coplata mai mică.
Ei susţin că cele mai multe medicamente la care coplata a scăzut se mai găsesc în farmacii, iar creşterea maximă a coplăţii a fost de aproape 80 - 90 la sută.
Preşedintele coaliţiei Cezar Irimia a declarat că cele mai afectate grupe de populaţie sunt pensionării şi copii.
Pentru pensionari spre exemplu coplată a crescut de pînă la 9 ori, majoritatea reţetelor pentru bolile cardiovasculare scumpindu-se cu aproape o sută de lei.
Coaliţia organizaţiilor pacienţilor cu afecţiuni cronice din România a lansat siteul www.faracompensare.ro, prin care cei afectaţi de măsura de schimbare a mecanismului de compensare a medicamentului pot semnala problemele cu care s-au condruntat la farmacie.
Potrivit preşedintelui coaliţiei, Cezar Irimia, asociaţia numără peste un milion de persoane.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate neagă acuzaţiile
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Lucian Duţă spune că numărul medicamentelor compensate cu 90% a crescut cu aproximativ 300%, iar cele cu 50% a crescut cu aproximativ 200%.
Preşedintele Casei a adăugat că măsurile luate de autorităţi, la 1 iulie, au fost impuse şi de faptul că România era singura ţară în care nu exista un control la prescripţia de medicamente, iar reacţia pacienţilor este o acţiune îndreptată împotriva acestor mecanisme de control.
Lucian Duţă acuză asociaţia pacienţilor că apără firmele de medicamente.
"Constat că Asociaţia Pacienţilor, mai nou, a devenit avocatul firmelor de medicamente, al căror interes, în realitate, este să vândă medicamente cât mai multe şi cât mai scumpe."