Pacienţii cu talasemie majoră „au nevoie de acces la tratament fără întreruperi”
Talasemia majoră este o boală rară a sângelui care poate pune viaţa în pericol.
17 Mai 2024, 18:50
Pacienţii cu talasemie majoră - o boală rară a sângelui care poate pune viaţa în pericol - au nevoie de acces la tratament fără întreruperi, inclusiv la transfuziile de sânge, care sunt esenţiale pentru ei, atrage atenţia preşedintele asociaţiei care îi reprezintă pe aceşti bolnavi, Radu Gănescu.
El a precizat, în cadrul primului Summit pentru Pacienţii cu Anemie Rară, organizat la Bucureşti, că în ţara noastră trăiesc aproximativ 200 de persoane cu această boală, care sunt afectate de faptul că, în anumite perioade ale anului, lipsesc donatorii de sânge. Radu Gănescu a făcut şi o comparaţie între România şi alte ţări în ce priveşte accesul la tratament.
Radu Gănescu: Orice cetățean al Uniunii Europene beneficiază de tratament medicamentos la fel, care sunt deja testate și aprobate. Fiecare țară are o politică personală în privința părții de transfuzii, în Europa e un sistem securizat, un sistem care verifică sângele, un sistem care, chiar dacă la nivelul României nu suntem la cele mai înalte standarde, dar totul este verificat și totul este controlat. Și unele țări, cum este Germania sau Franța, un pic mai dezvoltate, având bănci de sânge, bănci de celule stem, colectând și plasmă, ceea ce la noi aici e diferența în minus, dar în alte țări, la fel, securitatea sângelui nu e la fel de controlată și se întâmplă, probabil în țările mai slab dezvoltate, să existe riscuri transfuzionale pentru pacienții respectivi.
În întreaga lume, aproximativ 300 milioane de oameni suferă de talasemie majoră, cele mai afectate fiind ţările din bazinul mediteranean.