Pacienții cu arsuri au nevoie de sânge, astfel că mai multe centre de transfuzii din țară au fost deschise ieri
Pacienții cu arsuri au nevoie de sânge, atrag atenția medicii, astfel că mai multe centre de transfuzii din țară au fost deschise ieri.
Articol de Florin Lepădatu, 28 August 2023, 07:45
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Pacienții cu arsuri au nevoie de sânge, atrag atenția medicii, astfel că mai multe centre de transfuzii din țară au fost deschise ieri și au venit cu îndemnuri către populație pentru a ajuta victimele de la Crevedia, și nu numai. Deși a fost duminică, în București, Centrul de Transfuzii a fost deschis până după-amiază, iar, pentru că numărul donatorilor a fost foarte mare, câteva sute, o parte dintre ei au fost direcționați și spre spitale care au posibilitatea să recolteze, dar și spre Centrul de Transfuzii al MApN. Directorul Centrului de Transfuzie din București, Doina Goșa, a precizat la Radio București FM că activitatea de colectare și apoi de prelucrare a sângelui s-a derulat până seara târziu.
Doina Goșa: ”Am avut o zi plină, au intrat suficienți donatori pentru a putea asigura în zilele următoare trombocite și plasmă pentru pacienții arși. Avem nevoie în continuare de donatori pentru a putea să le asigurăm acestor pacienți tot sângele necesar. Recomandarea este să vină în zilele următoare și să vină mai de dimineață, pentru a evita canicula. Donatorul trebuie să fie o persoană sănătoasă, nu trebuie să fie în tratament pentru boli cronice, nu trebuie să aibă o infecție recentă, trebuie să ai peste 50 de kg greutate, peste 18 ani vârsta. Recomandarea noastră este să mănânce dimineața doar dacă obișnuiesc să bea cafea și se pot prezenta la Centrul de Transfuzii Sanguine.”
Nu doar în capitală au fost deschise în zi care de obicei este nelucrătoare centre de transfuzie sanguină. 24 de județe au așteptat donatori, iar unele centre au fost deschise până la prânz, iar altele au avut program până după-amiaza târziu. Mobilizarea a fost exemplară atât din partea altor salvatori, cât și din partea oamenilor mișcați de tragedie. Așa s-a întâmplat și la Brașov.
”-: Noi am venit pentru că suntem pompieri și vrem să ajutăm colegii. Sper din tot sufletul să își revină și să înceapă din nou munca.
-: Sunt fost pompier militar, trecut în rezervă, și nu pot să las olegii în astfel de momente; niciodată, de fapt, nu i-am lăsat.
-: Sunt voluntar la ISU, cunosc echipajele și oarecum m-a afectat și pe mine, indirect.
- Am venit să donez pentru eroii la tragedia de la Creveria. Primul gând care mi-au trecut prin cap ăsta a fost: să vin să donez, să-i ajut. Mă gândesc că și altcineva ar face la fel dacă aș fi în aceeași situație. E solidaritatea de care românii dau dovadă în momente de cumpără.
-: Văzând situația, m-am simțit obligată să fac și eu ceva pentru oamenii ăștia; mai ales ținând cont de situația de la Colectiv, am spus că e nevoie de încă o persoană și am hotărât să vin să donez sânge.”