Pacienţii cu afecţiuni grave "vor avea acces la toate tipurile de terapii"
Pacienţii cu afecţiuni grave vor avea acces neîngrădit la toate tipurile de terapii, şi nu doar la un singur medicament, aşa cum era reglementat până acum.
Articol de Petruţa Obrejan, 24 Aprilie 2018, 17:59
Pacienţii cu afecţiuni grave vor avea acces neîngrădit la toate tipurile de terapii, şi nu doar la un singur medicament, aşa cum era reglementat până acum.
Guvernul a aprobat, astăzi, o ordonanţă de urgenţă în acest sens, la propunerea Ministerului Sănătăţii.
În aceeaşi şedinţă, executivul a adoptat şi un memorandum privind cooperarea în domeniul noilor tehnologii, în contextul strategiei europene privind piaţa unică digitală.
Pacienţii cu afecţiuni grave vor putea beneficia de toate medicamentele de care au nevoie, conform indicaţiei medicului curant, şi nu doar la un singur medicament ca până în prezent.
Decizia a fost luată astăzi prin ordonanţă de urgenţă. Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al executivului, a dat o serie de detalii în acest sens.
Nelu Barbu: Se asigură astfel predictibilitatea costurilor, atât pentru bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, cât şi pentru deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă. Pentru pacienţi nu va exista nicio contribuţie personală. Diferenţa dintre preţul de comercializare şi costul efectiv pe pacient se va datora de către deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă cu titlu de contribuţie trimestrială.
Tot astăzi, guvernul a adoptat un memorandum prin care România se aliniază deciziilor europene privind dezvoltarea noilor tehnologii. Nelu Barbu spunea că toate aceste noi tehnologii vor avea efecte multiple în diverse sectoare, cum ar fi serviciile publice.
Nelu Barbu: În ceea ce priveşte inteligenţa artificială, aceasta este esenţială pentru o viitoare creştere economică şi a productivităţii europene, se estimează că piaţa roboţilor şi a soluţiilor de inteligenţă artificială va creşte cu 142 de miliarde de euro până în anul 2020. Evident, acest domeniu poate genera beneficii concrete în utilizarea eficientă a energiei, în utilizarea eficientă a apei, utilizarea redusă a pesticidelor în exploatările agricole, creşterea nivelului de precizie în chirurgie sau oferirea de asistenţă în situaţii periculoase sau dezastre naturale.