Pacienţii ar urma să-și poată face analize în sistemul privat
Pacienţii îşi vor putea face analize în sistemul privat din luna aprilie, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, fără să fie îngrijoraţi că s-au terminat fondurile.
Articol de Adriana Turea, 16 Ianuarie 2020, 16:55
Pacienţii îşi vor putea face analize în sistemul privat, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, fără să fie îngrijoraţi că s-au terminat fondurile, iar tratamentele - cu plata unei contribuţii personale.
Măsura ar urma să fie luată din luna aprilie, când ar trebui să intre în vigoare noul contract cadru dintre furnizorii de servicii medicale şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Reprezentanţii Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private spun că, în timp, s-ar putea reduce suma pe care o plăteşte pacientul pentru o investigaţie de tip RMN sau CT.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate va stabili în normele de aplicare ale contractului cadru serviciile medicale la care se va aplica contribuția personală, iar valoarea acesteia va fi hotărâtă de fiecare unitate medicală privată aflată în contract cu Casa.
Unitățile medicale private vor fi obligate să publice pe site listele complete cu valoarea contribuției personale pentru fiecare serviciu medical pe care îl oferă în urma unui bilet de trimitere de la medicul de familie. Președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private, Cristian Hotoboc, spune care ar putea fi aceste servicii medicale.
"Este vorba, în primul rând, de spitalizarea continuă și, în al doilea rând, de partea de paraclinic, și mă refer aici la analizele de laborator și investigațiile de înaltă performanță, dar noi vom stabili, împreună cu Casa și cu ministerul, un set de analize și un set de investigații radiologice pentru care nu se va încasa niciun fel de contribuție personală și care vor fi garantate pe tot parcursul lunii că pacientul va avea acces care să fie decontat sută la sută și doar pentru anumite analize speciale și investigații de înaltă performanță să se perceapă o diferență, care va fi plafonată, un procent din prețul decontat în momentul acesta de Casă", a declarat Cristian Hotoboc.
Nu se percepe contribuție personală pentru serviciile medicale oferite în programele naționale de sănătate.
Totodată, reprezentanții pacienților consideră că această măsură ar facilita accesul mai rapid la anumite servicii medicale, însă solicită autorităților să nu stabilească limite prea mari, să existe un control și o transparență a acestui proces.