Pachetul serviciilor medicale de bază "a fost finalizat"
Ministrul sănătăţii a anunţat că pachetul de bază revizuit nu scoate din liste niciun medicament sau serviciu medical, dar reduce durata de spitalizare pentru anumite afecţiuni.
Articol de Bogdan Mihai, 17 Martie 2012, 19:36
Ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat sâmbătă, la Oradea, că se lucrează intens la noua lege a sănătăţii şi că pachetul serviciilor medicale de bază a fost finalizat.
Acest act nu elimină niciun fel de serviciu şi nici nu taie medicamente din lista compensatelor şi gratuitelor, potrivit ministrului.
În schimb, reduce durata spitalizării pentru diferite afecţiuni, care în România este cu patru - cinci zile mai mare decât media europeană, potrivit ministrului sănătăţii.
"Acest pachet de bază revizuit, practic, nu atinge niciun fel de serviciu, niciun fel de medicament, niciun fel de serviciu nu este eliminat din pachetul de bază, dar accesibilitatea este foarte bine reglementată", a declarat Ritli Ladislau, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Stelian Radu Cacuci.
Ministrul sănătăţii a adăugat că vechea limitare la 20 de consultaţii pe zi a reprezentat o încălcare a drepturilor bolnavului.
"Am ridicat această restricţie. Bolnavii cronici pot merge fără programare şi peste acel număr de 20 beneficiază şi de asistenţă, şi de bilete de trimitere, mai ales de reţetă, şi nu intră în calcul pentru limitarea absenţei medicale", a declarat Ritli Ladislau.
Oficialul a adăugat că, în privinţa sistemului privat de asigurări de sănătate, beneficiarului nu i se va impune un anumit asigurator, ci va putea opta.
Ritli Ladislau a mai precizat că, împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, s-a reuşit, în 2012, creşterea cu 15% a fondurilor alocate medicinei primare.
Astfel, valoarea punctului per capita a medicilor de familie va creşte de la 3 la 3,5 lei.
Sistemul de sănătate "trebuie refinanţat"
Senatorul PNL, Minerva Boitan, consideră că reforma din sistemul de sănătate nu are şanse de reuşită atât timp cât nu au fost stabilite ţintele ei.
Minerva Boitan mai afirmă că fără o refinanţare a sistemului orice măsură este inutilă, de aceea ar trebui avută în vedere deblocarea posturilor din sănătate.
"Domnul ministru ar trebui să ştie că înainte de a face această lege, ca să mai aibă personal cu care să lucreze în sectorul sanitar, trebuie să deblocheze Ordonanţa 34 prin care să se poată face angajări şi, în acelaşi timp, trebuie să renunţe la acea modificare a legii prin care au forţat unităţile sanitare să se încadreze în 70% din buget cu salarizarea", a declarat senatorul PNL.