Pachetul legislativ privind achiziţiile publice, în plenul Camerei
Pachetului legislativ privind achiziţiile publice intră astăzi în plenul Camerei Deputaţilor pentru vot final.
Articol de Angela Matei, 10 Mai 2016, 10:01
Pachetului legislativ privind achiziţiile publice intră astăzi în plenul Camerei Deputaţilor pentru vot final, cu o întârziere de aproape o lună faţă de termenul prevăzut de reglementările europene.
Tot la vot final se află şi proiectul privind vânzarea produselor alimentare în supermarketuri, care ar putea duce la o reduceri de preţ.
Pentru ambele acte normative, Camera Deputaţilor este for decizional.
Pachetul de legi privind achiziţiile publice preia directivele comunitare şi introduce reguli care ar trebui să se aplice în toate statele Uniunii Europene.
Proiectele au fost aprobate de Senat la începutul lunii februarie, iar premierul Dacian Cioloş le-a cerut şi deputaţilor să voteze pachetul legislativ în regim de urgenţă, pentru a nu risca sancţiuni din partea Comisiei Europene.
Termenul limită era 18 aprilie, când plenul Camerei Deputaţilor a adoptat doar pe articole proiectele.
Grupurile parlamentare au susţinut atunci implementarea normelor în legislaţia românească, subliniind că pachetul de legi va duce la o simplificare a procesului de realizare a investiţiilor din bani publici şi va reduce numărul contestaţiilor.
Tot la vot final ar urma să intre astăzi şi proiectul de lege care încurajează comercializarea produselor alimentare proaspete.
Săptămâna trecută, în cadrul dezbaterii pe articole, deputaţii au fost de acord cu Raportul Comisiei pentru agricultură şi au respins propunerea de închidere a supermarketurilor la sfârşit de săptămână.
În schimb, comercianţii vor fi obligaţi ca, în preţul de vânzare al unui produs, să includă doar preţul de achiziţie de la producător, plus adaosul comercial, fără alte taxe.
Noile reglementări impun de asemenea comercianţilor obligaţia de a achiziţiona alimente precum carne, ouă, legume, fructe, produse lactate şi de panificaţie din lanţul alimentar scurt, adică de la producătorii din zonă.