Pachetul de bază, "singura soluţie" pentru sistemul sanitar
Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a declarat că pachetul de bază este singura soluţie pentru ca sistemul sanitar să acopere nevoile medicale ale românilor. Acesta presupune stabilirea serviciilor medicale gratuite.
Articol de Adriana Turea, 24 Martie 2011, 14:57
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, susţine că singura soluţie pentru ca sistemul sanitar să acopere toate nevoile medicale ale românilor este introducerea pachetului de bază.
Acesta presupune ca fiecare asigurat să ştie care sunt serviciile medicale care vor fi gratuite.
"În urma negocierilor pe care le-am avut cu Banca Mondială şi cu FMI am reuşit să obţinem susţinere financiară pentru a reuşi în primul rând să-l finanţăm din punct de vedere tehnic, să încercăm să-l facem cu cei care se pricep din punct de vedere tehnic să-l facă.
"Nu avem la ora aceasta, din păcate, o structură tehnică care să poată să facă pachetul de bază şi preferăm în primul rând să vină în urma unei colaborări cu cei de la Banca Mondială pentru a încerca să dăm cât mai multă competenţă şi transparenţă acestui normativ. Toţi ştim că singura cale de a face un sistem de sănătate sănătos şi stabil este pachetul de bază", a declarat Lucian Duţă.
Preşedintele Casei de Asigurări a mai adăugat că pachetul de bază va da posibilitatea şi mediului privat să contribuie la finanţarea sistemului sanitar.
Semnarea contractului cadru, amânată cu două luni
Guvernul a decis să amâne cu două luni semnarea contractului cadru la solicitarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a spus că au hotărât acest lucru nu la presiunea medicilor de familie, ci pentru că este nevoie de această perioadă pentru finalizarea procesului de reorganizare a spitalelor.
"Contractul-cadru s-a amânat cu două luni din consideraţiuni pur tehnice. Conform strategiei de raţionalizare a spitalelor, în decurs de o lună până la sfârşitul lunii aprilie, toate spitalele vor fi încadrate într-o anumită categorie, pe baza unor criterii tehnice, urmând ca apoi finanţarea lor să se facă diferenţiat, în funcţie de locul unde sunt categorisite.
"Principala cauză care a dus la această subfinanţare este lipsa de curaj sau mai bine zis minciuna care s-a propagat în ultimii 20 de ani în relaţia instituţională pe care ministerul sănătăţii, Casa Naţională, guvernele României au avut-o în relaţia cu pacienţii. Nu am avut şi nu avem curaj în continuare să spunem că nu putem oferi toate serviciile medicale cu resursele pe care le avem", a declarat Lucian Duţă.